Egy dél-koreai cég továbbra is Kínában gyártja a memóriachipeket

2022.10.12. 19:13
A cég egy évig még elláthatja a kínai telephelyeit a szükséges berendezésekkel az engedélyek beszerzése nélkül is – közölte a dél-koreai SK Hynix. Ennek értelmében a vállalat továbbra is gyárthatja a memóriachipeket Kínában.

Az amerikai kormány egyéves mentességet adott a memóriachipeket gyártó dél-koreai SK Hynix vállalatnak, ennek értelmében továbbra is szállíthatja Kínába a berendezéseket. A korábban bevezetett új szabályok értelmében engedély szükségeltetik ahhoz, hogy a vállalatok a fejlett chipek gyártásához szüksége berendezéseket Kínába szállítsák. 

Az amerikai és az Egyesült Államokkal szövetségben álló országok cégei nagy valószínűséggel meg fogják kapni az engedélyt, míg a kínai gyártók kérését el fogják utasítani. Az intézkedéssel azt akarják elérni, hogy lassuljon a távol-keleti cégóriás fejlődése: ez főleg a 16 nanométer alatti logikai chipekre, a 18 nanométer alatti DRAM félvezetőkre és a 28 nanométeres NAND alkatrészekre vonatkozik – írja a Nikkei Asia

Az Egyesült Államok bejelentése jelentősen visszavette a kínai technológia óriáscég részvényárfolyamát. A dél-koreai SK Hynix közlése szerint a cég még egy évig szállíthatja a berendezéseket a kínai telephelyeire – ez valószínűleg annak a jele, hogy Washington el akarja kerülni a félvezetőgyártásban esetleg beálló zavart. A dél-koreai kereskedelmi minisztérium szerint az amerikai korlátozások csak korlátozott mértékben lesznek hatással a Kínában üzemelő dél-koreai vállalatokra. 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy Kínában félvezetőket gyártó vállalataink megkapják a berendezések szállításához szükséges engedélyt

– áll a kereskedelmi minisztérium közleményében.