Türelemre int a miniszter, miközben már van, aki a következő évre vásárol tűzifát

15E7HX-highres
2022.10.15. 08:27
A Tűzifaprogram iránt hatalmas az érdeklődés, amely egyes térségekben akár a korábbi évek igényeinek többszörösét jelenti, ezért növelték a termelési kapacitást, valamint átcsoportosítanak az állami erdőgazdaságok a lakossági igények kielégítése érdekében – közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.

A miniszter szerint a növekedést jól jelzi, hogy míg 2022-ben szeptember végéig az állami erdőgazdaságok 500 ezer köbméter vastag fát értékesítettek, addig a szeptember 19-én indult Tűzifaprogram keretében három hét alatt jelentkezett ugyanekkora mértékű lakossági igény. A kezdeményezés indulásakor 59 ezer köbméter volt a legnagyobb és 3000 köbméter a legalacsonyabb napi igény. Idén októberig már 125 ezer köbméterrel több tűzifát értékesítettek az állami erdőgazdaságok, mint tavaly.

Előnyt élveznek a rászorulók

Kifejtette, mivel több erdőgazdaságnál a helyi termelési kapacitást meghaladó igény keletkezett, folyamatosak az országon belüli átcsoportosítások. Így jut 23 500 köbméter faanyag a főváros térségébe, valamint az alföldi régiókba az első ütemben. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az igénylők többsége már rendelkezik erre a télre tüzelővel és már a következő vagy az azt követő évre vásárol. 

Van olyan erdőgazdaság, ahol ez az arány meghaladja a 80 százalékot.

A miniszter a lakosság türelmét kérte azért, hogy a rendelkezés céljával összhangban elsőként azokat szolgálhassák ki az állami erdőgazdaságok, akiknek a fűtési szezon elején van szükségük a fára. A leginkább rászorulókat az erdőgazdaságok előre sorolják. Az erdőgazdaságok továbbra is biztosítják a rőzsegyűjtés lehetőségét, ami a rászoruló családoknak jelenthet segítséget – emelte ki a miniszter, aki hozzátette:

a Tűzifaprogram keretében garantáltan a hatósági áron juthat tüzelőhöz a lakosság.

Mindenki gondolja át

Az állami erdőgazdaságok a lakosság kiszolgálása mellett az energetikai szektornak, az erőművek számára is biztosítják a távfűtéshez szükséges tűzifát. Az állami erdőgazdaságok kérik a vásárlókat, hogy a rendelés előtt győződjenek meg arról, mekkora mennyiséget jelent a 10 köbméter hengeres faalapanyag, valamint hogy van-e alkalmas berendezésük és tárolóhelyük a fogadására.

A folyamatos és zökkenőmentes kiszolgálás érdekében pedig fontos, hogy az értesítés után átvegyék és elszállítsák a tűzifát. Gondolják át továbbá, hogy valóban részt akarnak-e venni a programban, hogy a számos lakossági megrendelés lemondás elkerülhető legyen. Az állami erdőgazdaságok folyamatosan szolgálják ki a lakossági igényeket.

(Borítókép: Christof STACHE / AFP)  • Hírek
  • Csok