Nagyon népszerűek az új, kedvezményes hitelek a magyar kkv-k körében

2022.10.19. 17:19
Nagy az érdeklődés a nyár végén indult, új, hazai kis- és középvállalatokat segítő hitel- és lízingprogram iránt. A Széchenyi Kártya Program MAX különböző termékeire október 18-ig 575 milliárd forintot meghaladó értékben több mint 13 ezer hitelkérelmet fogadtak be.

A kis- és középvállalkozások elsősorban mindennapi finanszírozási gondjaikat igyekeznek megoldani az olcsó, évi 0,5–3,5 százalékos kamaton hozzáférhető kölcsönök segítségével. A befogadott hitelkérelmek 76 százaléka a likviditási típusú Széchenyi Kártya termékre vonatkozik. Krisán László, a programot irányító KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója arról tájékoztatott, hogy a legnépszerűbb a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel MAX, amelyre az igénylések 56, az igényelt összeg 57 százaléka jutott. Krisán szerint fontos, hogy a vállalkozások közel negyede a jelenlegi gazdasági környezetben is fejlesztene, és ehhez beruházási hitelt igényelt, ezen belül pedig 

jelentősen nőtt az energiával kapcsolatos beruházások aránya.

Krisán László úgy látja: a programot már a kezdetektől erős vidéki jelenlét jellemzi. Nincs ez másképp a MAX esetében sem. 

A hiteligénylések több mint kétharmadát, 68 százalékát vidéki vállalkozás adta be.

Érdekesség, hogy az igénylések számában a budapesti cégeket kelet-magyarországi megyék, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye vállalkozásai követik.

A befogadott igények harmadát kereskedelemmel és járműjavítással foglalkozó cégek jegyzik. Az építőipari vállalkozások részaránya 16,7, míg a feldolgozóipari cégeké 11,5 százalékos.

A Széchenyi Kártya Program MAX összes konstrukciója – a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel MAX, a Széchenyi Likviditási Hitel MAX, a Széchenyi Beruházási Hitel MAX, a Széchenyi Lízing MAX, a Széchenyi Mikrohitel MAX és az Agrár Széchenyi Kártya Beruházási Hitel MAX – folyamatosan elérhető a vállalkozások számára.