Rengeteg étel landolt a kukában az elmúlt évben
Az Európai Unió statisztikai hivatalának jelentése szerint 2020-ban a háztartások termelték az élelmiszer-hulladék 55 százalékát, amely lakosonként hetven kilogrammot tett ki, míg az élelmiszerlánc szereplőinél ez 57 kilogramm volt.
Egy lakosra vetítve mintegy 14 kilogramm élelmiszer-hulladék keletkezett a termelésben, 23 kilogramm a gyártásban, 12 kilogramm a vendéglátásban és kilenc kilogramm az élelmiszer-forgalmazásban.
Az élelmiszer-hulladék összmennyisége csaknem 57 millió tonna volt az unióban, ebből a háztartásokban kidobott élelmiszer több mint 31 millió tonnát tett ki.
Magyarországon 2020-ban 905 067 tonna élelmiszer-hulladék keletkezett (egy lakosra vetítve mintegy 92 kilogramm). A termelésre az összmennyiségből 16 587 tonna, a gyártásra 187 391 tonna, az élelmiszer-forgalmazásra 41 952 tonna, a vendéglátásra 19 331 tonna jutott, miközben a háztartások 639 806 tonna (lakosonként mintegy 65 kilogramm) élelmiszert dobtak ki – tájékoztatott az uniós statisztikai hivatal az MTI szerint.