Újabb nyugdíjemelés jön, hamarosan bejelentik a részleteket

GettyImages-1244372863
2022.11.07. 11:46
A nyugdíjasok továbbra is számíthatnak ránk: a szankciós válságban is megőrizzük a nyugdíjak értékét – olvasható a Magyarország Kormánya Facebook-oldalán.

Az idei 14 százalékos növekedés után 2023 januárjától tovább emelik a nyugdíjakat. Ennek mértékéről decemberben döntenek – olvasható a bejegyzésben. Varga Mihály pénzügyminiszter hétfői Facebook-bejegyzésében közölte: péntektől érkeznek a nyugdíjak a nyugdíjprémiummal és a nyugdíj-kiegészítéssel együtt. Összesen több mint 620 milliárd forint jut el a nyugdíjasokhoz.

A nyugdíjasok számíthatnak Magyarország kormányára, lesz nyugdíjprémium és nyugdíjemelés – ezt a kiemelt társadalompolitikai ügyekben a miniszterelnök munkájának támogatásáért felelős miniszterelnöki biztos, Nyitrai Zsolt közölte november 6-án, vasárnap. Közösségi oldalán Nyitrai Zsolt egy videóban elmondta, Magyarországon több mint kétmillió nyugdíjas él, és a kormány az idősügyet is családügynek tekinti, a nyugdíjasokat pedig szövetségesnek, hiszen egy teljes élet tapasztalata, szakmai tudása áll mögöttük.

196 ezerre nőhet az átlagnyugdíj Magyarországon

Varga Mihály október 12-én közölte: a kormány a 2023-as költségvetést még 5,2 százalékos inflációs becsléssel számolva tervezte meg, és ugyanekkora mértékű nyugdíjemelést terveztek idén januárra. Mint megírtuk, a pénzügyminiszter szavai a gyakorlatban azt jelenthették, hogy a kormánynak a jövő évi inflációs becsléssel együtt a nyugdíjemelés mértékét is növelnie kell majd.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az október 22-i Kormányinfón azt mondta, hogy mindig a Magyar Nemzeti Bank inflációs előrejelzése alapján határozzák meg a nyugdíjemelés mértékét. A legutóbbi kimutatás már 13 százalékos inflációt prognosztizált a 2023-as évre, új adat december közepén érkezhet majd ezzel kapcsolatban – fogalmazott Nagy Márton. A két előre jelzett inflációs szám között tehát két és félszeres a különbség, ami azt jelenti: 2023 januárjától 22 ezer forinttal, havi 196 ezerre nőhet az átlagnyugdíj Magyarországon.

Varga Mihály ezután október 27-én, az Idősek Tanácsa gyűlésén megerősítette: áttervezik a 2023-as költségvetést, és decemberben döntenek a nyugdíjemelés mértékéről.

A pénzügyminiszter ekkor mondta azt is: 2023 nem lesz könnyű év, magasabb infláció és a gazdaság lassulása várható, ezért a kormánynak is újra kell terveznie a jövő évet. Emiatt év végén áttervezik a 2023-as költségvetést, így a nyugdíjemelés mértékéről decemberben tud majd beszámolni, de emelés biztosan lesz.

(Borítókép: Dursun Aydemir / Anadolu Agency / Getty Images)