Új munkakört hozott a válság

2022.11.08. 14:50
Az energiaőr arra ügyel, hogy a dolgozók betartsák a takarékossági előírásokat.

Energiaőrök ügyelnek a kaposvári húskombinátban a gépek üzemelésére – írja a SONLINE Somogy Megyei Hírlap.

A kaposvári Kometa vállalat árbevétele 1,8 százalékát fordította energiaköltségekre tavaly január és szeptember között, de miután a villany és a gáz ára jelentősen megemelkedett, 2022-ben ugyanebben az időszakban már a forgalmuk 4,4 százalékát költötték energiahordozókra. 

Lényeges, hogy egy gép se működjön feleslegesen, és munkatársaink lekapcsolják a lámpákat azokon a helyeken, ahol nem indokolt a világítás

– hangsúlyozta Prohászka Balázs, a kaposvári Kometa Zrt. ügyvezető igazgatóhelyettese, hozzátéve, hogy üzemükben már energiaőrök ügyelnek arra, hogy mindenhol betartsák a takarékossági előírásokat.

Erre a feladatra olyan kollégákat kértek fel, akik kellő szaktudással, helyismerettel rendelkeznek. 

A szakemberek gondoskodnak arról, hogy a feleslegesen üzemelő gépeket, eszközöket, berendezéseket lekapcsolják.

A csapat már dolgozik, de még nem teljes a létszám. 

A takarékossági program részeként felújítják a régi hűtőházat, a tervek szerint a héten befejezik az eddig ott tárolt áru kiürítését. A társaság vezetése azt várja a fejlesztéstől, hogy a régi hűtőházban később lényegesen kevesebb áramot használjanak. Eközben a vállalat területén felmérik az épületek szigetelését, és ahol lehet, mozgásérzékelős lámpákat helyeznek el. 

Prohászka Balázs azt is közölte, hogy fél éven belül lecserélik a transzformátorokat, erre közel 720 millió forintot költenek. A tervek között 2024-ig egy új hűtőház felépítése is szerepel, több lépcsőben akarják megvalósítani a napelemparkot. Ha a több milliárd forint értékű projekt elkészül, az akár a cég áramigényeinek közel 25 százalékát fedezheti.