A cseh gáztározók feltöltöttsége 99 százalékos

2022.11.10. 17:34
A cseh gáztárolók feltöltöttsége 99 százalékos, jelenleg 3,34 milliárd köbméter gáz van bennük – jelentette be Jozef Síkela, cseh ipari és kereskedelmi miniszter csütörtökön Prágában. Újabb gáztárolók bérlését külföldön a kormány nem tervezi – tette hozzá.

Októberben és november első hetében éves összevetésben Csehországban 28 százalékkal volt alacsonyabb a gázfogyasztás.

Ami a következő téli időszakot illeti, Csehország elég gázzal rendelkezik, hogy kielégítse fogyasztását

– szögezte le Jozef Síkela. A szaktárca vezetője elismerte, hogy a megtakarításokhoz a kedvező időjárás is hozzájárult. Elmondta: nagy valószínűséggel nem lesz gond, hogy Csehország az Európai Unió irányelvei szerint az egész fűtési szezonban 15 százalékos gázmegtakarítást érjen el. Ez azt jelentené, hogy a tavalyi 9,3 milliárd köbméteres gázfogyasztás 8,5 milliárd köbméterre esne vissza – írja az MTI.

Csehország korábban cseppfolyósított földgáztárolókat bérelt Hollandiában, ahonnan 3,5 milliárd köbméter gázt kaphat az ország.

Újabb tárolók bérlését már nem mérlegeljük. Minden arra mutat, hogy a fűtési szezon után is marad gáz a tárolóinkban

– jegyezte meg Jozef Síkela. Míg az ukrajnai háború kirobbbanása előtt a csehországi földgáz 98 százaléka Oroszországból érkezett, mára ez a szállítás a nullára csökkent. Csehország a földgázt döntő mértékben Norvégiából, illetve az Egyesült Államokból vásárolja – hangzott el a cseh szakminiszter sajtótájékoztatóján.