Navracsics Tibor szerint a német parlament aggodalma a baloldali többségnek tudható be

2022.11.12. 11:25
Navracsics Tibor területfejlesztési és uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter szerint nem a Bundestag feladata, hogy az Európai Bizottság és a magyar kormány közötti tárgyalásokat minősítse. Aggodalmukat annak tudja be, hogy baloldali többségű parlamentről van szó.

A német szövetségi parlament támogatja, hogy az Európai Unió 7,5 milliárd euróval kevesebb uniós pénzt folyósítson Magyarországnak korrupciós és jogállamisági problémák miatt, az erre vonatkozó határozatot a Bundestag csütörtök éjjel fogadta el.

Én nem gondolom, hogy a Bundestag feladata lenne az, hogy az Európai Bizottság és a magyar kormány között folyó tárgyalásokat minősítse, ráadásul a bizottság értékelése szerint minden olyan vállalásunk, amit eddig tettünk az irányukba, teljesült, és jó ütemben haladunk

– vélekedett Navracsics Tibor területfejlesztési és uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter, aki szerint november 19-én az Integritási Hatóság is meg tudja kezdeni a működését. Navracsics Tibor a Magyar Nemzetnek úgy fogalmazott:

Alaptalannak érzem a német parlament aggodalmát, baloldali többségű parlamentről van szó, én ennek tudom be a kifogásaikat.

Közeleg a megegyezés az EB és a magyar kormány között

Navracsics kijelentéseit egy európai bizottsági tisztviselő szavai is alátámasztják, aki szerint a vitás pontok nagyrészt az igazságszolgáltatás függetlensége körül voltak.

A magyarok elfogadták a bizottság feltételeit az igazságszolgáltatás függetlenségének mérföldkövéről. Ez nem a tárgyalások vége, de jelentős lépés. Nem tudom megerősíteni, hogy az összes tárgyalást befejeztük a helyreállítási programról, de a véglegesítés felé haladunk. A vitás pontok nagyrészt az igazságszolgáltatás függetlensége körül voltak

– fogalmazott a tisztviselő. Brüsszelben a november 22-i ülésen tárgyalják a magyar teljesítéseket.

A területfejlesztési miniszter egy korábbi nyilatkozatában megerősítette, az EB már novemberben meghozhatja azokat a döntéseket, amelyek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a Magyarországnak járó források jövőre megnyíljanak. Navracsics Tibor emlékeztetett arra is, hogy Magyarországnak a 2021–2027-es uniós költségvetési időszakban a társfinanszírozással együtt mintegy 14 ezer milliárd forint áll rendelkezésére.

E bből az összegből 10 000 milliárd forintot a területfejlesztési, 4000 milliárdot pedig a vidékfejlesztési operatív programok tesznek ki. Hozzátette: a támogatással és hitelkonstrukcióval együtt 6000 milliárd forint a helyreállítási alap értéke, melynek első részletéhez már jövőre hozzáférhet Magyarország a partnerségi megállapodás aláírásával.