Ne hagyja átverni magát a fekete péntekkel, segít a GVH

K EPA20201127121
2022.11.22. 20:48
A hivatal videója szorosan kapcsolódik ahhoz a kampányhoz, amit az idei Black Friday-akciók időszakában indított a közösségi oldalán.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) oktatóvideóval támogatja a kereskedőket a jogszerű árfeltüntetési és akciótartási gyakorlatban azért, hogy a magyarok könnyebben mérlegelhessék az ígért kedvezményeket – olvasható a GVH oldalán.

2022. május 28. óta minden hazai kereskedőnek

egyértelműbb szabályok szerint kell feltüntetnie az árakat

annak érdekében, hogy a fogyasztók tájékozottan mérlegelhessék az akciós ajánlatokat. 

A nemzeti versenyhatóság a jogszabályváltozásokat követően átfogó gyorselemzés keretében vizsgálta át, hogy egy mintaként kiválasztott, gyakori árleszállításokat és kuponakciókat tartó szektor szereplői – a ruházati termékeket forgalmazó hazai webshopok – milyen lépéseket tettek a fogyasztók megfelelő tájékoztatásáért.

Pozitív és negatív példák

A gyorselemzés eredményei alapján a hatóság több javaslatot fogalmazott meg a kereskedők felé, amelyeket egy edukációs videóban foglalt össze. A videó közérthető módon, pozitív és negatív példákon keresztül mutatja be a megújult jogi követelményrendszert, egyúttal segítséget nyújtva a feltárt, jellemző árfeltüntetési problémák kiküszöböléséhez. A hatóság célja, hogy támogassa a Magyarországon tevékenykedő kereskedőket a szabályrendszer megértésében és az ahhoz való igazodásban. 

A vállalkozások így elkerülhetik a megtévesztő akciókból fakadó fogyasztói és hatósági jogvitákat, a fogyasztók pedig áttekinthető és könnyen értelmezhető akciókkal találkozhatnak a hazai boltokban és webáruházakban.

(Borítókép: MTI/EPA/Martin Divisek)