Több mint másfélszer annyit lehet keresni Budapesten, mint a községekben

B RKL20221012013
2022.11.24. 15:29
Jelentős eltérések mutatkoztak területi lebontásban a magyarországi átlagkeresetek között Magyarországon. A NAV adatiból kiderül, mekkora volt az átlagkereset, és arra is fény derült, hogy még az sem mindegy fizetés szempontjából, hogy Budán vagy Pesten élünk.

Bruttó 354 ezer forint volt a magyarországi átlagkereset 2021-ben – derül ki a NAV adataiból, amelyet a GKI dolgozott fel – írja az infostart.hu. Nettóban ez 235 ezer forintot jelent.

Településtípusra lebontva a legmagasabb havi átlagos nettó kereset

  • Budapesten 313 ezer,
  • a megyei jogú városokban ennél jóval kevesebb, 253 ezer,
  • a városokban 225 ezer,
  • a községekben pedig 197 ezer forint

volt tavaly átlagosan.

„Ahogy várható, a fővárosban a legmagasabbak a keresetek. Ennek több oka van, az egyik az, hogy itt összpontosul az adminisztratív központ, például a minisztériumok, ahol a fizetések átlag felett vannak, itt van egy csomó nagyvállalat központja, ahol szintén kimagaslók a menedzserfizetések, ez szintén jelentősen húzza a fővárosban élők fizetését” – mondta Molnár László, a GKI vezérigazgatója.

Hússzoros különbség

A legmagasabb és a legalacsonyabb keresettel rendelkező két település között csaknem hússzoros különbség mutatkozott az elmúlt évben. A rendkívüli szélsőség magyarázatául szolgál, hogy az egyik községben szinte csak közmunkás van, a másikban pedig egy nagyvállalat vezérigazgatója lakik.

Ebből kifolyólag

  • a legmagasabb átlagos nettó jövedelem Tornakápolnán volt 535 ezer forinttal,
  • míg a legkisebb átlagot Csenyete hozta, ahol 37 ezer forintot kerestek átlagosan a lakosok.

Mindkét település Borsodban található.

A megyék szempontjából Pest és Győr-Moson Sopron állt az élen havi 259 ezer, illetve 254 ezer forinttal, a sereghajtó pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés, Nógrád és Somogy megye volt havi 179 ezer és 196 ezer forint közötti átlagos jövedelemmel.

Verik a budaiak a pestieket

Magyarország 19 megyéjéből 14-ben voltak elmaradva az átlagostól a keresetek, de nemcsak a megyék között, hanem a fővárosi bontásban is jelentős különbség mutatkozik. Nem mindegy az átlagkereset szempontjából, hogy Budán vagy Pesten élünk.

2021-ben ugyanis a budaiak átlagosan 77 ezer forinttal vittek többet haza havonta a pesti oldalon lakóknál.

(Borítókép: Róka László / MTI)  • Tippek
  • Bankszámla