A diákoknak olyan szinten kell használni a pénzügyi szolgáltatásokat, ahogy írnak, olvasnak, autót vezetnek

D  TT20221125002
2022.11.25. 20:11
Az idei tanévben a diákok pénzügyi és vállalkozói ismereteinek fejlesztéséért megvalósuló PÉNZ7 tanóráinak pénzügyi témája a „Korszerű pénzkezelés és digitális biztonság”, a vállalkozói témája a „Gondolkozz és vállalkozz!” – jelentették be a programsorozatot megvalósító szervezetek sajtótájékoztatón pénteken Budapesten.

Jövő tavasszal, március 6. és 10. között már kilencedik alkalommal rendezik meg a PÉNZ7 pénzügyi és vállalkozói tudatosságot fejlesztő programsorozatot. 

Hergár Eszter, a Pénziránytű Alapítvány kuratóriumi elnöke bejelentette: hét szervezet írta alá pénteken azt a megállapodást, amelyben

vállalják a diákok pénzügyi és vállalkozói ismereteinek fejlesztését a 2022/2023-as tanévben.

Az alapítványuk idén az általános és középiskolákban 570 ezer kiadvánnyal segíti az alapvető pénzügyi-gazdálkodási ismeretek elsajátítását.

Maruzsa Zoltán, a PÉNZ7 projektvezetője, köznevelési államtitkár elmondta: a cél már az induláskor egyértelmű volt, azaz minél több elméleti ismeretet és gyakorlati tudnivalót adjanak át a gyerekeknek. Jelenleg azon dolgoznak, hogy az új állampolgári ismeretek tankönyvek minél több korszerű ismeretanyagot tartalmazzanak, pénzügyi ismeretekből is.

Túri Anikó, a gazdaságfejlesztési miniszter pénzügyi és gazdasági jogi szabályozásért, valamint az állami vagyonért és postaügyért felelős államtitkára előadásában kiemelte: a PÉNZ7 rendezvényein akár a bankszámlanyitást, akár a biztonságos bankkártyahasználatot is meg tudják tanítani a diákoknak, aminek nagy hasznát vehetik.

Dobos Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) vállalkozásfejlesztésért felelős helyettes államtitkára elmondta: a „Gondolkozz és vállalkozz!” lett az idei témahét vállalkozói mottója. Az induló vállalkozások a működő cégek egyharmadát teszik ki, miközben a magyarok alig 8 százaléka tervez vállalkozást indítani a következő három évben, ami alatta marad az uniós 12 százalékos átlagnak. Ezen az arányon változtatni kell szerinte.

Tóth Tibor, a Pénzügyminisztérium (PM) államháztartás finanszírozásáért és nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkára kifejtette: 

a nemzetközi Pénz7 témahét jelentőségét jól mutatja, hogy eddig 170 különböző ország vett benne részt, és 50 millió fiatalt ért el.

Tavaly 108 országban csaknem 20 millió gyereket értek el a részt vevő szervezetek – ismertette. Hozzátette: csaknem ezer iskola mintegy 170 ezer diákja kapcsolódott be a magyarországi eseménysorozatba az előző tanévben. Olyan szinten kell használni a pénzügyi szolgáltatásokat mindenkinek, ahogy ír, olvas vagy autót vezet, ez a tárca célkitűzése.

Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára rámutatott: nemzetközi összevetésben Magyarország az első, ahol arányaiban a legtöbb diákot érik el. Az idei feladat a kiberbiztonsági kihívások kezelése és a digitális biztonság.

(Borítókép: Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára, Hergár Eszter, a Pénziránytű Alapítvány kuratóriumi elnöke, Dobos Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium vállalkozásfejlesztésért felelős helyettes államtitkára, Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára, Túri Anikó pénzügyi és gazdasági jogi szabályozásért, valamint az állami vagyonért és postaügyért felelős államtitkár, Tóth Tibor, a Pénzügyminisztérium államháztartás finanszírozásért és nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkára és Musákné Gergely Orsolya, a Junior Achievement Magyarország Alapítvány ügyvezető igazgatója (b-j) az együttműködési megállapodás aláírása után a programsorozatot megvalósító szervezetek budapesti sajtótájékoztatóján 2022. november 25-én. Fotó:  Kovács Attila / MTI)