Karácsony előtt kifizetik a Dunaferr dolgozóit

2022.12.17. 12:50
Mészáros Lajos szerint a kormány rengeteget dolgozott azért, hogy megmentse a Dunaferrt. Az országgyűlési képviselő úgy véli – bár még mindig vannak előre nem látható kockázatok –, jó kézbe került a vállalatcsoport.

Mészáros Lajos, a térség országgyűlési képviselője szerint a kormánnyal együtt mindent megtettek azért, hogy a Dunaferr, a térség meghatározó foglalkoztatója túlélje azt a válságot „amibe az elhibázott privatizáció, menedzsmenti okok és a háborús energiaár-robbanás taszította”.

A képviselő elmondása szerint végül időben megérkezett a szén, így a korábbi menedzsmenti utasítás ellenére nem kellett leállítani a kokszolóművet, ami a 100 milliárdos kár mellett valószínűleg a gyár végét jelentette volna.

Bár ez kívülről nem látszott, emögött a kormány rendkívül megfeszített és kockázatokat magában hordozó munkája van, mely során a térség képviselőjeként folyamatos kapcsolatban álltam a minisztérium illetékeseivel

– fogalmazott Mészáros a Facebook-bejegyzésében. 

Rengetegen dolgoztak érte

Mint írta, a munkában többek között részt vett a Fejér Megyei Védelmi Bizottság, a katasztrófavédelem, a rendőrség, Simon László főispán, Molnár Krisztián választókerületi elnök és a Gazdaságfejlesztési Minisztérium munkatársai is. Hozzátette: „Jó hír, hogy a minap megjelent kormányrendelet felhatalmazásával vagyonfelügyelő került kinevezésre, amely az átvett menedzsmenti jogokkal, intézkedési jogkörökkel biztosítja a vagyonmegóvást és a működést a felszámolási folyamat alatt az esetleges leendő tulajdonos belépéséig.”

Bár még mindig vannak előre nem látható kockázatok, és még ezer sebből vérzik a vasmű, talán már bizakodóak lehetünk, hogy jó kézbe kerül a vállalatcsoport, és a választókerület megmenekül egy humanitárius és szociális katasztrófától. Most érkezett az a hír is, hogy az elmaradt fizetéseket karácsony előtt megkapják a dolgozók

– írta a poszt végén a képviselő.

Régóta a csőd szélén táncolt

Amint arról az Index is beszámolt, az orosz érdekeltségű dunaújvárosi cég hosszú ideig a csőd szélén táncolt, az üzem mögött álló részvénytársaság adósságát több tíz milliárdra becsülik, emiatt a beszállítók nem voltak hajlandók alapanyagot szállítani. A Dunaferr vezetése a kormánytól várt segítséget. Úgy tudni, hogyaz állam  nem akarta felszámolni a vállalatot, hanem azt rövid távon tulajdonba venné, hogy így készíthesse elő a cég értékesítését.