2024. június 15. 15:00
Magyarország
Svájc
RheinEnergieStadion I. forduló
2024. június 15. 18:00
Spanyolország
Horvátország
Olympiastadion I. forduló
2024. június 15. 21:00
Olaszország
Albánia

Térkép mutatja, hol lehet még hatósági áras élelmiszert venni

DSZZS20221114006
2022.12.29. 09:14
Már a hatósági áras élelmiszereket is kereshetjük azon a térképen, amit nemrég az Index is észrevett. Ezt böngészve látható, hol lehet megkapni azokat a termékeket, amelyek a szabályozás hatása alá tartoznak.

Leleményes nemzet a magyar. Jó ezt a közhelyet mantrázni, mert néha nem árt egy kis önbizalmat szerezni vagy növelni, de van, amikor tényleg igaz a mondás. Még akkor is, amikor kicsit ironikus ez a leleményesség, hiszen vannak, akik például a hatósági árból mémeket gyártanak, de akadnak olyanok is, akiket a segíteni vágyás hajt.

A 21. században azonban az internet segített eligazodni abban, merre kaphatók a hatósági áras termékek. Megérkezett ugyanis a holvehetek.hu, ahol a közösség dobja össze az egész országot lefedő információkat, melyik településen, melyik boltban mi kapható – vagy nem – az alábbi hatósági áras termékek közül:

  • tojás,
  • étkezési burgonya,
  • liszt,
  • napraforgóolaj,
  • sertéshús,
  • csirkehús,
  • 2,8 százalékos tej,
  • kristálycukor.

A kinézet kísértetiesen hasonlít a benzinkut.info felületére. A felület egyet sem fizet, kettőt kap módon működik, mert az élelmiszerek mellett az üzemanyagok aktuális elérhetőségét is mutatja.

Amint arról korábban írtunk, a Magyar Közlönyben szerdán megjelent rendelet szerint a boltoknak a hatósági áras termékekből nagyobb készletet kell tartaniuk – így próbálja megakadályozni a kormány az áruhiányt.

A kihirdetést követő 15. napon hatályba lépő rendeletben azt is írják, hogy a fent említett termékekből „a kereskedő a készletét – szükség esetén a fent említett mennyiség kétszeresének mértékéig – és a vásárlók számára történő kihelyezését olyan mennyiségben biztosítani, hogy az a vásárlók kiszolgálására – áruhiány elkerülésével – folyamatosan elegendő legyen”.

Arról is beszámoltunk, a kormány a december 31-ig érvényben lévő árstopot április 30-ig meghosszabbítja.

(Borítókép: Szigetváry Zsolt / MTI)