Adócsaló ügyvédet buktatott le a NAV

2023.02.14. 15:32
Többmilliós büntetést kapott egy ingatlan-adásvétellel foglalkozó ügyvéd, akit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) buktatott le.

Másfél milliós bírságot kapott és elvesztette alanyi áfamentességét egy ügyvéd, aki ingatlan-adásvételi ügyekben nem adott számlát a tevékenységéről – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI-vel.

Kiderült, az ügyvéd több alkalommal is elmulasztott számlát adni. Az esetet az egyéni vállalkozóként dolgozó ügyvéd egyik ügyfele jelentette be, aki nem kapott számlát a kifizetett megbízási díjról.

A NAV ellenőrei kiderítették, az ügyvéd sokkal több ingatlan-adásvételnél járt el, mint amennyi számlát az ügyvédi szolgáltatásokról kibocsátott. A revizorok később több olyan ügyfelet is találtak, akik nem kaptak számlát.

A NAV 1,5 millió forint mulasztási bírságot szabott ki az ügyben. A korábban katával adózó ügyvéd megfizette a 40 százalékos különadót többletbevételei után. Az ügyvéd legnagyobb vesztesége az alanyi áfamentesség elvesztése volt, ez önmagában több mint 8 millió forint befizetendő áfát jelent.

Az ügyvéd együttműködött, befizette a bírságot, bevallásaira önellenőrzést nyújtott be.