Több magyar régió is a legszegényebbek között van az EU-ban

GettyImages-1186202786
2023.02.22. 06:39
Az Eurostat legfrissebb jelentése szerint Budapest, a 2020-ban közzétett adatokhoz viszonyítva, két helyet előrelépett az uniós rangsorban, így jelenleg a 15. legerősebb gazdasági régió. A kutatásból ugyanakkor az is kiderült, hogy több magyarországi régió az Európai Unió legszegényebbjei között van.

A kutatás 244 régiót vizsgált az Európai Unió területén. A hazai régiók közül Budapest után immár nem a Nyugat-, hanem a Közép-Dunántúl a legfejlettebb. Észak-Alföld azonban a 14., a Dél-Dunántúl a 18., Észak-Magyarország pedig a 20. legszegényebb – írja a HVG.

Sik Endre közgazdász, szociológus szerint a kisebb elmozdulások, változások nem érzékelhetők az emberek mindennapjaiban. Véleménye szerint Budapest kedvező helyezése a rangsorban nem meglepetés.

Mindig is a legfejlettebb régió volt, és még egy picit előrébb is lépett, ami szerintem azért nagy eredmény, mert azért ehhez Budapest olyan sok támogatást a kormány részéről nem kapott

– nyilatkozta az ATV Híradónak a szociológus.

Az Eurostat felmérése szerint ugyanis Budapest a 15. legerősebb gazdasági régió, míg 2020-ban ugyanebben az uniós rangsorban még két hellyel hátrébb állt. 

A magyar fővárosban az egy főre jutó GDP az EU-s átlag 156 százaléka.

Ez az adat kedvezőbb, mint Stuttgarté és Pozsonyé, ugyanakkor alulmúlja Varsó és Bukarest vonatkozó statisztikai értékeit. Prágában ez az adat 203 százalék, ami az ötödik legmagasabb eredmény.

Mennyire megbízhatók az adatok?

Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója azt mondta a hírműsorban, hogy az Eurostat felmérése az árszínvonal kiszűrésével történt, így az adatok nem feltétlenül megbízhatók.

Nem minden árucikknek az ára van ebben benne, hanem csak az összehasonlításra alkalmas áruké. Ez egy kicsit a magyar mutatókat felfelé húzza, míg az eurós mutatók inkább tükrözik a valóságot, ott viszont nagyon nagy kérdés, hogy ha év közben nagyon ingadozik az árfolyam, mint például Magyarország esetében tavaly, akkor az is egy torzítást mutat

– fogalmazott Molnár László, aki hozzátette: lehet, hogy a statisztikai adatok javulnak, a hétköznapi ember mégis mással szembesül. Szerinte egyértelmű, hogy a főváros forráshiányos és a mindennapokban nem látszik komoly javulás.

A statisztikai hivatal a leggazdagabb régiókat is vizsgálta. Luxemburg a legfejlettebb, ahol az egy főre jutó GDP az uniós átlag 268 százaléka.

(Borítókép: Getty Images)