Megvan a zalaegerszegi Tungsram-gyár új tulajdonosa?

2023.03.08. 11:21
Február vége óta új néven működik a Tungsram zalaegerszegi üzeme. A Scintilla Fémalkatrész Kft. egyik legfőbb célja az, hogy minél több helyi vagy környékbeli embernek tudjon munkát adni. A felszámolás alatt ez a társaság bérli a telephelyet és a gyártógépeket is.

A Tungsram fényipari nagyvállalat 2022 áprilisában jelentette be, hogy megszünteti a hagyományos világítástechnikai termékek gyártását, és tavaly tavasszal jelezte azt is, hogy 1600 dolgozóját több ütemben elbocsátja az év végéig. A következő hónapokban mintegy kétezer embernek mondtak fel. A létszámleépítés főként a gyári dolgozókat érintette, a cég mind az öt gyárában.

A Tungsram tavaly májusban csődvédelmet kért, miután a cég legnagyobb hitelezője, az Eximbank inkasszót nyújtott be a vállalat bankszámláira.

A Tungsram augusztus 8-án mutatta be első kilábalási tervét, amelyet a legtöbb hitelező elfogadott, de a legnagyobb, az Eximbank nem. A második csődegyezségi eljárást 2022. november 7-én tartották, de akkor sem született egyezség, ezért került felszámolás alá a cég.

Zalaegerszegen új tulajdonos jöhet

A zalaegerszegi gyáregység 1976 óta üzemel, február vége óta pedig Scintilla Fémalkatrész Kft. néven működik. Utóbbi cég a felszámolás ideje alatt bérli a telephelyet és a gyártógépeket, később pedig élhet a vásárlási jogával, azaz tulajdonos lehet – írja a jarmuipar.hu.

A cég a volt tungsramos dolgozókat rendes munkavállalói szerződéssel veszi fel. 

Az új vállalat száz emberrel kezdi meg tevékenységét, de több vevői megrendeléssel akár 150 embert is foglalkoztathatnak majd a jövőben.

A zalaegerszegi üzem változatlan vevőkörrel, termékportfólióval és technológiával működik tovább, a vevők nagy része megmaradt.

A portál emlékeztetett, hogy a felszámolás alatt lévő Tungsram Operations Kft. decemberben arról tájékoztatta a dolgozóit, hogy telephelyeinek és dolgozóinak egy részét új cégek veszik át, és csaknem ötszáz, eddig a Tungsramnál alkalmazott munkavállaló továbbfoglalkoztatása várható 2023 elejétől.