Megújulóenergia-optimalizálás bitcoinbányászással

JoggDaniel
2023.03.16. 20:00
Szinte minden szélerőmű mellé telepítenek egy dízelmotoros erőművet is, hogy szükség esetén ezzel egyenlítsék ki az erőmű kapacitását. Az All Time High e heti adásában ehhez hasonló, ellentmondásosnak tűnő dolgokról – meg persze kriptóról – beszélgettünk Jogg Dániellel, az Enerhash egyik alapítójával.

Dani és a testvére, Balázs egy olyan egyedi rendszert fejlesztenek, amely segítségével könnyebben és olcsóbban lehet szabályozni az energiahálózat kilengéseit, ami egyrészt egy óriási potenciállal rendelkező iparág, másrészt nagyban segítheti a megújuló energiával működő erőművek elterjedését.

A projekt mára már nemcsak koncepció, de működő üzleti modell. A lényege, hogy az Enerhash olyan adatközpontokat (egyben bitcoinbányászgépeket) telepít erőművek mellé, amelyek könnyen és gyorsan fel tudják használni a feleslegesen megtermelt áramot, de szinte azonnal kikapcsolhatók, ha mégis valahol szükség lenne erre a pluszkapacitásra.

Az Enerhashnek vannak projektjei Nyíregyházától kezdve Svédországon át egészen Új-Zélandig, most pedig épp a nagy amerikai áttörésen dolgoznak.

Az All Time High podcast legújabb részében Sulcz Gábor az Enerhash egyik alapítójával, Jogg Dániellel a következő kérdésekre keresi a választ:

  • Hogyan fordulhat elő, hogy fizetnek az erőművek azért, hogy elhasználják az általuk megtermelt áramot?
  • Miért az adatközpontok és a bitcoinbányászat a legalkalmasabbak az energiahálózat optimalizálására?
  • Hogyan bányásznak bitcoint ezek az egységek, és mit csinálnak még a bitcoinbányászat mellett?
  • Hogyan segíthet hasznosítani a találmányuk azt a teljesen feleslegesen elégetett több millió köbméternyi földgázt, ami most a kőolajtermelés mellékterméke?
  • A bitcoin vajon tényleg egy fizetési eszköz, vagy inkább a vagyonmegőrzés eszköze?

Az All Time High korábbi epizódjait ide kattintva tekintheti meg.

(Borítókép: Jogg Dániel. Fotó: All Time High)  • Hírek
  • Hírek