Váratlan megoldással segítene a Budapest melletti település

BJASZ20170529005
2023.03.17. 18:22
A lakossági építményadó eltörlését szorgalmazza Elek Sándor törökbálinti polgármester. Érvelése szerint ott kell segíteniük, ahol erre van eszközük.

„Az otthon és a család biztonsága az első, ezért javasoljuk a lakossági építményadó eltörlését” – írta közösségi oldalán Elek Sándor, Törökbálint polgármestere. 

A 15 ezer fős agglomerációs település vezetője kifejtette: az energiaválság, az ezt súlyosbító háborús szankciók radikális inflációt eredményeztek.

„Nekünk ebben a helyzetben kell felelős döntéseket hozni. Ott kell segítenünk, ahol erre van eszközünk. Enyhítünk a törökbálinti családokra nehezedő terheken!” – fogalmazott a polgármester.

Iparűzési és építményadó

A bejelentés hátteréről annyit mindenképp érdemes tudni, hogy két olyan helyi adótípust tartunk számon, amelynek a mértékét az önkormányzat határozza meg:

  • az egyik az iparűzési adó,
  • a másik pedig az építményadó.

Bár a mértéküket bizonyos keretek között az önkormányzat határozza meg, és az iparűzési adóról dönthetnek úgy is, hogy nem szedik be, az építményadóval ezt elméletileg nem tehetik meg. Az utóbbi arra vezethető vissza, hogy minden olyan épület vagy épületrész adóköteles, amely a helyi önkormányzat illetékességi területén található.

(Borítókép: Kertes házas lakóövezet Törökbálinton. Fotó: Jászai Csaba / MTI)