A belváros sem piskóta, de Budán lakást bérelni horror

PAP 9744
2023.03.27. 21:35
Ugyan a korábbinál kedvezőbb áron lehet ingatlant bérelni Budapesten, az árszint még így is meghaladja a tavalyi átlagot – derül ki az Otthon Centrum összegzéséből. A legdrágább városrész átlépte a negyedmillió forintos szintet, Buda és az külső pesti kerületek között százezer forint különbség is lehet.

A 2022 negyedik negyedévétől jelentősen lassuló ingatlanpiaci trend hatással van az albérletpiacra – összegezte az Otthon Centrum elemzési vezetője a bérlakáspiac legfrissebb fejleményeit.

„Az idei első negyedévben 216 ezer forint a fővárosi használt téglalakások átlagos havi bérleti díja, ami ugyan magasabb, mint a tavalyi éves átlag, azonban az előző esztendő utolsó negyedévéhez képest már 6 százalékkal alacsonyabb érték” – mondta Soóki-Tóth Gábor.

  • A legdrágább városrészek hagyományosan a budai kerületek, itt átlagosan 256 ezer forint a havi bérleti díj. A csökkenés ezekben a kerületekben a legcsekélyebb, mindössze 2 százalék.
  • A belvárosban 220 ezer forint a középérték,
  • míg a külső pesti kerületekben átlagosan 156 ezer forint a havi bérleti díj, mindkét városrészben már 6 százalékkal olcsóbb a bérleti díj átlaga a tavalyi év negyedik negyedévéhez képest.

A nagy lakások árai estek leginkább

Budapesten a különböző méretű ingatlanok közül elsősorban a nagy lakások árai mérséklődtek. A fővárosban a 212 ezer forintért bérelt, kétszobás lakásokért 7 százalékkal kérnek többet most, mint az előző év negyedik negyedévében.

Az egyszobás lakásokat 144 ezer forintért lehetett bérelni, ami 2 százalékkal alacsonyabb, míg a háromszobás lakások esetében a 263 ezer forintos bérleti díj már 15 százalékkal kedvezőbb, mint a tavalyi év utolsó három hónapjában mért érték. Jellemzően Buda és a belváros drágább, a külső pesti kerületek pedig olcsóbbak.

A legnépszerűbb kerületekben jelenleg ezekkel az árakkal kell számolniuk a bérlőknek:

  • az V. kerület a legdrágább 327 ezer forinttal,
  • a XI. kerületben átlagosan 232 ezer forintért béreltek lakást,
  • a XIII. kerületben 205,
  • a VIII. kerületben 180,
  • a XIV. kerületben 175 ezer forint az átlagos havi díj.

Mi a helyzet vidéken?

Vidéken főként a régióközpontokban csökkent a bérleti díj, a 181 ezer forintos átlagos havi díj 3 százalékkal alacsonyabb a tavalyi év utolsó három hónapjában mért 187 ezer forintnál.

Egyelőre a kisebb megyei jogú városokban az átlag 160 ezer forintos bérleti díj nem mutat csökkenést, de ez a kisebb elemszámmal és a nagyobb heterogenitással magyarázható. „A következő hónapokban itt is stagnálásra, kismértékű árcsökkenésre számítunk” – jelezte a várható piaci folyamatokat Soóki-Tóth Gábor.

A vidéki városok közül Székesfehérvár a legdrágább, átlagosan 210 ezer forinttal, míg Győrben 150 ezer forint a havi bérleti díj átlagértéke. Ezzel szemben Tatabányán átlag 145 ezer, míg Debrecenben 142 500 forintért lehetett használt téglalakást bérelni az idei év első három hónapjában – mondta Molnár Szabolcs, az Open House alapítója.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)