Új hirdetőt keres a Váci út emblematikus toronyépülete

B RKL20221112084
2023.04.04. 18:25
Messze nem a legmodernebb a nyugdíjfolyósító Váci úti épülete, ám elsőrangú hirdetési felületet kínál – most új partnernek nyílhat lehetősége megjelenni Budapest egén.

Az elmúlt héten eltűnt az egyik fontos irányjelző az esti budapesti látképről: lekerült ugyanis a fényreklám a 2017-től a Magyar Államkincstár szervezeti rendszerébe tagozódott és így a kincstár nyugdíjfolyósító igazgatóságaként működő Váci úti irodaépület tetejéről.

Idén ötvenéves a toronyház

Budapest első toronyházépítési korszakában, az 1970-es évek elején a város több pontján égbe nyúló épületek nőttek ki a földből – ilyen a Semmelweis Egyetem Elméleti Tömbje a Nagyvárad téren, a városmajori Körszálló vagy a Szakszervezetek Országos Tanácsa számára tervezett irodaépület, amelyet Dúl Dezső tervei alapján építettek a Váci út, az Árpád híd és a Róbert Károly körút kereszteződésében kiépítendő új csomóponti helyre. Az egykori raktárak helyén épülő, 73 méteres, 20 emeletes toronyházat 1968-ban kezdték építeni és 1973-ben adták át.

20230402 192914
Fotó: Nagy László Nándor

Miután az eredeti tervekkel ellentétben a kereszteződés másik oldalára nem épült hasonló toronyépület, az időközben megépülő, tízemeletes panelházak közül is kimagasló épület sokáig

Észak-Pest legtávolabbról észlelhető épülete volt, és több mint 20 évig egyedül uralta a látképet a Finta József tervei alapján 1997. október elején átadott, csak tizenhat emeletes, ám a tetején lévő rendőrségi antennákkal 92 méteres magasságig jutó Rendőrpalota felépüléséig.

Azóta a kereszteződés harmadik oldalán 2020-ban felépült az Agora Tower, amely az eredeti tervek szerint 90 méteres lett volna, ám végül 16 emeletes épület készült el 65 méteres magassággal. Továbbra is kérdéses a Rendőrpalota előtti telekre építendő irodaház jövője: az eredeti tervekben itt is a budapesti maximális 90 méteres beépítéssel számoló, 23 emeletes Twist Budapest City Tower építési engedélyét a Belügyminisztérium és államkincstár kifogása miatt visszavonták, az új, tavaly ismertetett tervek szerint egy-egy kisebb, 14 és 15 emeletes ikertorony állhat majd a Göncz Árpád városközpontban.

Kiváló hirdetőfelület

Bár az idén immár 50 éves nyugdíjfolyósító épülete technológiailag már messze nem tudja nyújtani az irodaépületektől manapság elvárt színvonalat – aligha véletlen, hogy tőle egy metrómegállóra, a Dózsa György úton álló, 14 emeletes, 61 méter magas és csak 1981-ben átadott egykori Vízművek-székház helyén épült új irodaházba ezekben a hetekben költöznek be a bérlők –, az épület meghatározó, hiszen a város egyik legfontosabb sugárútján mindkét irányból messziről látszik. Épp ezért volt kiemelkedően jó helyen az a fényreklám, amelyben az elmúlt években két elektronikai óriáscég hirdethette magát a budapesti égbolton.

A Magyar Államkincstártól származó információk szerint a fényreklámszerződés egy ideje már lejárt a mostanáig ott hirdető dél-korai gyártóval, így múlt héten leszerelték a reklámot.

Arról, hogy lesz-e utód, egyelőre nincs hír, de alighanem hamar talál majd új jelentkezőt az államkincstár.

(Borítókép: A Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóság székháza 2022-ben. Fotó: Róka László / MTI)