Lantos Csaba: A gázhelyzet bármikor kritikussá válhat

2023.04.21. 18:57
Lantos Csaba energiaügyi miniszter arról beszélt, hogy a gáz árán azért sem változtatnak, mert a gázhelyzet bármikor kritikussá válhat.

„Május 1-től nem csökken a lakossági piaci, átlagfogyasztás feletti gáz- és áramár, ám a kormány nem szabott határidőt, hogy meddig nem változnak az árak” – nyilatkozta Lantos Csaba energiaügyi miniszter az atv.hu-nak. A miniszter azt mondta, a gáztározóink töltöttsége több mint kétszerese a tavalyinak. Nemcsak importálni tudunk rugalmasan, hanem adott esetben exportálni is. 

Nem szabtunk határidőt, hogy meddig, de valóban az a kormánydöntés, hogy május 1-től nem változtatunk a lakossági energiaárakon, változatlan formában tartjuk fenn a rezsivédelmet

– mondta Lantos Csaba. Az energiaügyi miniszter arra a felvetésre, hogy milyen feltétel teljesülése esetén mérlegelnék a csökkentést, hiszen a holland gáztőzsdén már a tavalyi csúcsoknál alacsonyabb a gáz ára, azt mondta, a gáz árán azért sem változtatnak, mert a gázhelyzet bármikor kritikussá válhat.

Jelen pillanatban nyugalom van, igaz, hogy az árak alacsonyabbak, de a betárolási időszakban ez könnyen megváltozhat. 

Lantos Csaba arra a felvetésre, hogy a jelenlegi tőzsdei ár alacsonyabb a lakossági piaci gázárnál, hangsúlyozta, nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a magyar családok az átlagfogyasztásig Európa legalacsonyabb gázárát fizetik. Ezzel együtt így ez egy elfogadható ár. Az ellátásbiztonság, stabilitás és kiszámíthatóság a legfontosabb a fogyasztók számára, amit a kormánynak garantálnia kell, nem akarják rángatni a gáz árát – jelentette ki a miniszter. 

Nincs szükség többletgázra

Arra, hogy keményebb tél esetén a hosszú távú gázszállítási szerződésben megszabott mennyiségen felül is orosz gázt vásárolnánk-e, a miniszter azzal válaszolt, hogy ez mindig attól függ, ki kínál előnyösebb feltételt. Jelenleg nem látja komoly szükségét többletmennyiség beszerzésének, olyan enyhe volt a tél, hogy a gáztárolóink töltöttsége a fűtési szezon végére is magas maradt, több mint kétszerese a tavalyinak.

A most elérhető készlet a 2021-es lakossági fogyasztás közel háromnegyedét fedezhetné, ráadásul tavaly összesen 17 százalékkal fogtuk vissza a felhasználást a megelőző évhez képest.