Politikai csavarral mentik a fúrt kutakat

GettyImages-1241979553
2023.05.07. 14:05
Felléptek a fúrt kutak védelme érdekében Ásotthalmon, miközben a kormány visszakozik: mentesíthetik a bejelentési kötelezettség alól a háztartási és mezőgazdasági öntözési célú kutakat.

Érdekes politikai trükk segítségével lépett fel a fúrt kutak védelme érdekében Ásotthalom – számolt be a Délmagyar. Fackelmann István alpolgármester kezdeményezésére

felvették az ásotthalmi helyi értéktárba a fúrt és ásott kutakat.

„A Világgazdasági Fórum globalista elitje kijelentette: a víz nem emberi jog, és a vízellátást nekik kell privatizálni és ellenőrizni. A Fórum összefog az ENSZ-szel azzal a céllal, hogy megszerezzék a világ vízellátása feletti ellenőrzést, és fizetési kényszerben tartsák az emberiséget” – fogalmazott Fackelmann István.

Kiállunk a kútjainkért, ezért helyi érték lett a fúrt és ásott kút. Ásotthalom önkormányzata az ügyben erős érdekképviseletet lát el: aláírásgyűjtéshez való csatlakozással biztosítjuk a tiltakozás lehetőségét a bevezetés alatt álló intézkedések kapcsán. A képviselő-testület döntött arról, hogy az ásotthalmi helyi értéktárba felvesszük értékként az ásott és fúrt kutat

– mondta a Délmagyarnak Papp Renáta, Ásotthalom polgármestere.

Fackelmann István pedig arra világított rá, hogy „víz nélkül veszélybe kerül a település jövője. A tanyavilágban a vezetékes ivóvízellátás csak részlegesen elérhető, ha az emberek a bürokratikus akadályok miatt csak a közkifolyóknál juthatnának ivóvízhez, akkor ott sorok állnának folyamatosan”.

Visszakoznak: amnesztiát kaphatnak a háztartási kutak

Bürokratikus akadályok miatt mentesítenék a bejelentési procedúra alól az 50 méternél nem mélyebb és az első vízzáró réteget nem érintő háztartási és mezőgazdasági öntözési célú kutakat, és jogszerűen létesítettnek minősítenék őket – olvasható a Belügyminisztérium törvénytervezetében. Kivételt képeznek ezalól a védendő területek. A javaslat arra is kitér, hogy „a legfeljebb évi 500 köbméter vízkivételig és kifejezetten háztartási igények kielégítésére használt kutaknál lehet elengedni az engedélyeztetést”.

(Borítókép: Julian Stratenschulte / Picture Alliance / Getty Images)