Nagy lépésre készül Soros György

2023.05.09. 15:26
A csődbe jutott amerikai médiavállalatot, a Vice Mediát több befektető, köztük Soros György milliárdos cége vásárolhatja meg mintegy 400 millió dollárért. A brooklyni székhelyű vállalat értékét egyszer már közel hatmilliárd dollárra becsülték.

A pénzszűkében lévő médiavállalat csődbejelentésre készült, miután az elmúlt egy évben nem talált vevőt. Végül egyfajta csődeljárás eredményeként a céget a Soros Fund Management – amelyet a 92 éves Soros György alapított –, valamint a Fortress Investment Group vásárolja meg egy olyan üzletben, amellyel mindössze 400 millió dollárért juthatnak hozzá az egykor magasan szárnyaló Vice-hoz.

A lépés azt jelentheti, hogy visszatérhet a Vice Media társalapítója, Shane Smith, aki a vállalat fénykorában a vezérigazgatói szerepet töltötte be, többek között 2017-ben is 5,7 milliárd dollárra értékelték a lapot a felügyelete alatt.

Februárban Nancy Dubuc vezérigazgató-helyettes öt év után távozott a vállalat éléről. Helyére Bruce Dixon és Hozefa Lokhandwala, a régóta vezető pozíciót betöltő szakember kerültek társ-vezérigazgatóként – számolt be a New York Post.

Visszatérhet a szélhámos, aki felépítette a lapot

A híresztelések szerint a Fortress Investment Group azt tervezi, hogy ismét szerepet ad a Vice társalapítójának, Shane Smithnek, aki korábban, Dubuc felvétele előtt vezérigazgató volt. 

Smith azért távozott a vezérigazgatói szerepből, mert egy sor jelentés feltárta, hogy a Vice blöffökre építkezett a vezetése alatt, és állítólag a női alkalmazottak számára is mérgező munkakörnyezetet teremtett.

A blöffökre az egyik példa az volt, amikor az Intellel találkozott, és Smith rábeszélt egy építészirodát, hogy minél hamarabb ürítse ki az általa kinézett helyiséget, hogy a Vice beköltözhessen, így az Intellel való közelgő találkozója látványosabbnak tűnjön. A Vice 50 alkalmazottja több napon át éjjel-nappal dolgozott, hogy az új helyiség a Vice irodáinak tűnjön.

Az Intel-találkozó napján – ahol a csipgyártó a Vice marketingtevékenységének hozzáférést ígért egy kétmilliárd dolláros éves költségvetéshez – Smith azt mondta az alkalmazottaknak, hogy korán érkezzenek az irodába, és hozzák magukkal a barátaikat és a laptopjaikat, hogy a tér elfoglaltnak tűnjön.

Az erőfeszítés bevált: az Intel 25 millió dollárt adott a Vice-nak. Később, még aznap este Smith ismét sikeresen verte át az Intelt – munka után elvitte a vezetőket szórakozni, és történetesen egy bárban kötöttek ki, ahol a Vice alkalmazottai bulizni készültek.