Végre azok ültek egy asztalhoz, akik változást hozhatnak
További Gazdaság cikkek
- Lázár János 600 milliárd forintos vasútépítési fejlesztésről számolt be
- Közeleg a határidő, megjelent a tervezet
- Megszületett a nagy megállapodás, évekre előre rögzítették, hogyan nőnek a bérek
- Ez sokaknak fájni fog: tízszeresére emelik a parkolás díját az egyik kerületben
- Kétéves mélyponton a magyar deviza
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) május 8-án bocsátotta társadalmi konzultációra a tartós élelmiszerek (konzervek és fagyasztott termékek) piacán végzett gyorsított ágazati vizsgálatának jelentéstervezetét. A vizsgálat eredményei alapján a GVH szakértői hat javaslatot, intézkedési pontot fogalmaztak meg, amelyek hozzájárulhatnak a hatékonyabb versenyviszonyokhoz, a piaci verseny erősítéséhez, ezen keresztül pedig az árak csökkenéséhez.
A javaslatok között szerepel
- a zöldségek és gyümölcsök magyarországi termelésének ösztönzése,
- a hatékonyságnövelés,
- a mezőgazdasági termelés automatizálása, öntözőrendszerek telepítése,
- a megújuló energiaforrások használatának támogatása,
- a precíziós mezőgazdasági szakképzés
- és a fenntartható csomagolásrendszerek fejlesztésének ösztönzése.
A GVH egyúttal jelezte: a továbbiakban is fokozott hatósági figyelmet fordít a kereskedelmi szektorra.
Egyeztettek a szakmával
A jelentéstervezet közzétételét egy teljes hónapig tartó társadalmi konzultáció követi, amelynek keretében a versenyhatóság kedden személyes egyeztetést tartott az ágazati szereplőket tömörítő, illetve a jelentéstervezet javaslataiban érintett szakmai szervezetekkel, így
- az Országos Kereskedelmi Szövetséggel,
- a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetséggel,
- az ÁFEOSZ-COOP Szövetséggel,
- a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanáccsal,
- a Magyar Zöldség-Gyümölcs Termelők Egyesületével,
- a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetséggel és a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségével,
- valamint az Agrárminisztériummal.
Mindenkinek van dolga abban, hogy letörjük az inflációt Rigó Csaba Balázs, a versenyhivatal elnöke szerint, a GVH szakemberei is ezen dolgoznak. „A konzultációt is azért hívtuk össze, hogy a megállapításaink és javaslataink a lehető leggyorsabban gyakorlati intézkedésekké váljanak. Olyan konkrét megoldásokat keresünk, amelyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy tovább csökkenjen az infláció. Jó úton járunk.”
Nyitott kapukat dönget a piac
A társadalmi konzultáció célja, hogy a lezárultával a versenyhatóság az érintettek lehető legszélesebb köre által támogatott, végleges javaslatokkal segíthesse az élelmiszerek árának csökkenését. A piaci szereplők június 8-ig tehetnek írásbeli észrevételeket a jelentéstervezetre, ezt követően pedig a hatóság közzéteszi a dokumentum megállapításaira beérkezett visszajelzéseket a honlapján.