Pénztári megtakarításból is finanszírozható a lakásbérlés

2023.05.21. 15:14
Idén is emelkedtek az albérletárak, ezért pénzügyi szakértők kiemelték, jól jöhet az egészség- és önsegélyező pénztári megtakarítás, amely többféleképpen is felhasználható a lakhatás költségeinek fedezéséhez.

Több pénzügyi portál is arra hívja fel a figyelmet, hogy a pénztári megtakarítással kedvező lehetőségekhez lehet jutni – szúrta ki a Demokrata.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője kiemelte, a portál adatai szerint idén május közepén a kínálatban szereplő kiadó budapesti lakások átlagos bérleti díja 225 ezer forint volt, a vármegyeszékhelyeken pedig átlagosan 130 ezer forint, ami 25 és 8 százalékos áremelkedést jelent.

Korponai Levente, a money.hu vezetője kifejtette, hogy az állami támogatással kiegészített egészség- és önsegélyező pénztári megtakarítás többféleképpen is fordítható lakáscélra.

Az egyik lehetőség, hogy a pénztári megtakarítással rendelkező szülő a felsőoktatási intézménybe járó gyermeke kollégiumi vagy bérleti díját fizeti a megtakarításból. Ugyanakkor a pénztári megtakarítás jelzáloghitel, ezen belül lakáshitel törlesztésére is fordítható

– mondta. A szakember hozzátette, a pénztári megtakarítás azért kedvező lehetőség, mert

a befizetett összegre 20 százalékos, évente maximum 150 ezer forintos szja-visszatérítés jár.

„Ez állami támogatásként is felfogható, amivel mérsékelhető az albérlethez vagy a lakáshitelhez kapcsolódó kiadás” – tette hozzá.

Mindkét szakértő kiemelte, a pénztári megtakarításból való lakáshitel-törlesztés a mostani, viszonylag magas kamatkörnyezetben is könnyebbséget jelenthet az érintett háztartásoknak.