Fontos határidő vége előtt halt be az Ügyfélkapu

2023.05.22. 21:04
Több olvasónk is jelezte, hogy nem működik az Ügyfélkapu rendszere, pedig ma van a határideje a személyijövedelemadó-bevallás módosításának.

Hétfőn, május 22-én éjfélkor jár le a személyi jövedelemadó bevallási határideje. Eddig több mint 2,3 millióan nézték meg a tervezetüket – mondta korábban Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Hétfőig lehet átnézni, kiegészíteni, módosítani vagy elfogadni az adóhivatal által készített szja-bevallási tervezetet. Az adózó, aki egyetért a tervezetben foglaltakkal, és nem tesz semmit – kivéve az áfás magánszemélyeket, az egyéni vállalkozókat és az őstermelőket –, annak május 22-ével automatikusan bevallássá válik a tervezete

fogalmazott.

Azonban több olvasónk is jelezte, hogy mind az e-szja.nav.gov.hu, mind az Ügyfélkapu oldala elérhetetlenné vált az esti órákra.

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete szerint este fél nyolctól a Központi Azonosítási Ügynök nem volt elérhető, így egyetlen kormányzati rendszerbe se lehetett belépni.

A vonatkozó kormányrendelet szerint az ESZJA bevallási határideje akkor hosszabbodik majd automatikusan, ha legalább 4 órán át tartó üzemzavar akadályozta az elektronikus ügyintézést. Az ESZJA-rendszer a jelenlegi hiba mellett is számos informatikai problémával küzd, nem képes elmenteni a megszerkesztett bevallást, és hamis hibaüzeneteket ad válaszul – például azt írja a munkamenet közepén, hogy egy másik böngészőben meg van nyitva az oldal, ami nem igaz

– olvasható a közleményben.

Szerintük, miután a jogszabály szerint a fentiek kimerítik az „elektronikus ügyintézés korlátozott működőképességét okozó technikai tevékenység” fogalmát, így a 2023. 05. 22-én esedékes bevallások, így az ESZJA-bevallás határidejét is meg kellene hosszabbítani.

A határidő meghosszabbítását az is indokolja, hogy 2023. 05. 22-én leállt az online számlák lekérdezése is. 

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete korábban is figyelmeztetett arra, hogy az elektronikus ügyintézésnek való kitettség mértéke messze túlszárnyalja a kormányzati informatika stressztűrő képességét.