A minisztérium szerint nincs gáz, Magyarország energiaellátása biztosított

2023.06.23. 15:01
A következő fűtési szezonra készülve április óta folyamatosan töltik a hazai gáztárolókat. A rendelkezésre álló készlet beérte a nemzetközi energiaválság előtti utolsó teljes év, 2021 lakossági fogyasztásának szintjét.

A következő fűtési szezonra készülve április óta folyamatosan töltik a hazai gáztárolókat. A rendelkezésre álló készlet beérte a nemzetközi energiaválság előtti utolsó teljes év, 2021 lakossági fogyasztásának szintjét.

Az orosz–ukrán háború által felerősített energiaválságban még inkább hangsúlyos kérdéssé vált az ellátás biztonsága. Az elmúlt télen a kormányzati intézkedéseknek és a fogyasztók tudatos magatartásának köszönhetően kiegyensúlyozott volt az energiaellátás. A kormány az energia-veszélyhelyzeti intézkedések részeként másfélszeresére, 1,9 milliárd köbméterre emelte a védett állami gáztartalék mennyiségét – közölte az Energiaügyi Minisztérium.

Tavasszal így a tavalyinál több mint kétszer magasabb szintről kezdődött meg a hazai gáztárolók feltöltése. Mostanáig 3,9 milliárd köbméteres földgázkészletet tároltak be, ez megfelel a tavalyelőtti lakossági fogyasztásnak.

A 2022-es mutatókhoz mérve még kedvezőbb a kép: a háztartások a múlt évben 3,4 milliárd köbmétert használtak fel.

A gazdaságot is beleértve 2022-ben összességében mintegy 17 százalékkal csökkent a hazai gázfogyasztás. A mérséklődésben szerepet játszott az enyhe időjárás, de csak a megtakarítás kisebb hányada tudható be ennek. A hőmérséklettel korrigált csökkenés hozzávetőleg 15 százalékos volt az előző évben. Az áprilisig tartó fűtési szezonban az azt megelőző azonos időszakhoz viszonyítva mintegy negyedével kevesebb földgáz fogyott.

A gáztárolók aktuális töltöttsége a teljes éves felhasználás arányában Magyarországon 39 százalék, majdnem kétszerese a 22 százalékos uniós átlagnak.

„Az Energiaügyi Minisztérium az ellátásbiztonságot, a megfizethetőséget és fenntarthatóságot egyformán fontos szempontokként kezeli. A kormány az átlagfogyasztásig fenntartott rezsicsökkentéssel Európa legalacsonyabb gázárát garantálja a magyar családok számára. A rezsivédelem a jövő évi költségvetési törvényjavaslatban is központi jelentőségű elemként kapott helyet. Az Európában egyedülálló intézkedés működik: a fogyasztási helyek több mint 80 százaléka a rezsivédett sáv alatti mennyiséget használt fel gázból” – jegyezte meg a tárca.