A külföldön végzett, Magyarországon adóköteles munka adatai is befutnak a NAV-hoz

2023.06.23. 12:28
A nemzeti adóhatóságok megosztják egymással adataikat, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) is befutnak az információk a Magyarországon élők más országban szerzett, de Magyarországon adóköteles jövedelméről – hívta fel a figyelmet az adóhatóság pénteken az MTI-nek küldött közleményben.

Kiemelték, ha valaki külföldön dolgozik, utána kell járnia annak, hogy jövedelme után melyik államban kell megfizetnie a közterheket.

A külföldi adóhatóságok az adatküldés mellett külön jelzik a NAV-nak, ha Magyarországon adózó jövedelem szerepel adatbázisukban.

Példaként említik egy szerb–magyar kettős állampolgár esetét, aki egy német anyavállalat dubaji cégétől kapott jövedelmet Kínában végzett munkájáért, a 150 ezer eurós fizetést az illető szerbiai bankszámlájára utalták.

A NAV ellenőrzéséből kiderült – az adatok, iratok, nyilatkozatok és a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmények alapján –, hogy a jövedelem után Magyarországon kell adózni. Így az eljárás alatt egyébként együttműködő magánszemély megfizette a több mint 15 millió forint adót.