Emeli az üzemanyagok jövedéki adóját a kormány

2023.07.03. 10:50
A Magyar Nemzetnek adott interjúban Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára elmondta, hogy a jövedéki törvény módosítása csak az üzemanyagokat terhelő jövedéki adót érinti, a dohánytermékeket és az alkoholos termékeket nem. Ezért a Pénzügyminisztérium az uniós előírásokhoz igazodva 2024. január 1-jétől kénytelen megemelni az adó mértékét.

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára a Magyar Nemzetnek adott interjúban többek között a jövedéki törvény módosításáról is beszélt. Mint azt tisztázta, a most benyújtott adótörvények semmiféle emelést nem tartalmaznak sem a dohánytermékek, sem az alkoholos termékek esetében.

Mindössze az történt, hogy a veszélyhelyzeti rendeleti szintről törvényi szintre került – változatlan feltételek mellett – ennek a termékkörnek a szabályozása. A változás kizárólag az üzemanyagokat terhelő jövedéki adót érinti. Magyarországon ennek szintje évek óta az uniós minimum alatt volt, ezért Brüsszel nyomására jövőre megemeljük az adó mértékét, az uniós előírásokhoz igazítva 2024. január 1-jétől

– mondta a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Arra is kitért, hogy az árfolyam kiszámításához az Európai Unió hivatalos lapjában kihirdetett euró/forint árfolyamot kell alapul venni. Tehát csak a 2022. október 3-i hivatalos jegyzést lehet figyelembe venni, amely 424,86 forint/euró volt. Hozzátette, hogy ezzel párhuzamosan a kereskedelmi gázolaj adómértékét is hozzá kell igazítani az uniós adóminimumhoz.

„A mezőgazdasági gázolaj adó-visszatérítését pedig a változatlan adóteher biztosítása érdekében kell növelni. Az extraprofitadókról szóló kormányrendeletben megállapított további jövedékiadó-mértékek viszont változatlan tartalommal épülnek be a jövedéki törvénybe” – fogalmazott.