Érkezik az egynapos autópálya-matrica, és úgy fest, borsos áron

2023.07.06. 10:13
Jövő év márciusáig egy európai uniós rendelet szerint minden tagországnak be kell vezetnie az egynapos autópálya-matricát, ám nem kizárt, hogy így sem veszik sokan igénybe. A jogszabály szerint az autópálya-matrica ára inflációkövető, így a 15 százalékos inflációval számolva az egynapos matrica ára akár 5100 forintba is kerülhet.

Az európai uniós rendelet szerint a tagországok 2024 márciusáig be kell vezessék az egynapos autópálya-matricát, derült ki az autopalyamatrica.hu korábbi cikkéből, amely nagy port kavart. Ennek hatására Lázár János minisztériuma el is árulta, hogy valóban várható a jövő évi egynapos matrica, azonban a kormánynak döntenie kell még a részletekről.

Nemcsak a bevezetés tényét vizsgálta az autopalyamatrica.hu, hanem az úthasználók véleményét és igényeit is. Éppen ezért készítettek egy nem reprezentatív felmérést, amelyben több mint 5000 felhasználó vett részt. A felmérésből kiderült, hogy az autópálya-használók 98 százalékának igénye lenne az egynapos matricára, ám ez sok mindentől függ – írja az MTI.

A háromnapos lenne az igazi

A válaszadók közel egynegyede kifejezte, hogy utazásai alkalmával nem tartja igazságosnak a napi autópálya-használatért kifizetett 10 napos matricát, ezért az egynapos matricával gyakrabban használná az autópályát abban az esetben, ha az egynapos matrica ára arányosan alacsonyabb lenne, mint a 10 napos matrica ára.

Mindezek mellett megfogalmazták, hogy az egynapos matrica mellett bevezethetnék a 3, akár 4 napos matricát is, hiszen ez kedvező megoldást nyújtana azok számára, akik csak hétvégi utazásaikkor használják az autópályákat. Számos felhasználó elmondta, hogy budapesti utazásai vagy a balatoni kirándulások miatt vásárolna matricát, azonban a 10 napos nem éri meg, így több alkalommal is választottak inkább gyorsforgalmi utat, vagy kihagyták az utazást.

Azok számára is kiváló alternatíva lenne az egynapos matrica, akik véletlenül hajtottak fel az autópályára, és ezzel el tudnák kerülni a büntetést. A válaszolók közül rengetegen egyetértettek abban, hogy a napi matrica igazán az egynapos kirándulásoknak, ügyintézéseknek és a külföldi átutazóknak lesz kedvező.

Akár 5100 forint is lehet

Többen jelezték, hogy csupán abban az esetben érné meg az egynapos matrica, ha 500–1500 forintig terjedne az ára. Azonban a cseh példát is látva ennél jóval magasabb összegre lehet számítani, hiszen az Európai Unió korlátozása szerint az egynapos matrica ára legfeljebb az éves matrica árának 9 százaléka lehet, ami azt jelenti, hogy ha az idei éves matrica árához viszonyítjuk, 4427 forintba kerülne. A jogszabály szerint az autópálya-matrica ára inflációkövető, így a 15 százalékos inflációval számolva az egynapos matrica ára akár 5100 forintba is kerülhet.