Mintegy 50 millió forintos bírságot szabtak ki egy Nógrád vármegyei akkumulátorfeldolgozó üzemre

2023.07.08. 12:12
Újabb, közel 50 millió forintos büntetést szabott ki egy bátonyterenyei akkumulátorfeldolgozó üzemre a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal pénteken – derült ki az MTI-hez eljuttatott közleményükből.

A cégnek azért kell a szigorú hulladékgazdálkodási bírságot megfizetnie, mert egyes hulladéktípusok esetében az engedélyében meghatározotthoz képest csaknem 1600 tonnával többet gyűjtött és hasznosított a tavalyi évben.

A kormányhivatal rendszeresen ellenőrzi a vállalkozást, az elmúlt két évben az ismételt jogsértések miatt kiszabott bírságok összértéke már a 100 millió forintot közelíti. A bírság mellett a hatóság akár az üzem bezárását is elrendelheti, ha nem szüntetik meg a jogsértést.

A kormányhivatal a többszöri és visszatérő helyszíni ellenőrzéseken feltárt problémák miatt eddig öt alkalommal szabott ki hulladékgazdálkodási bírságot a cégre.

A többi eljárás alkalmával a hatóság jellemzően a hulladékok telephelyen belüli elhelyezésére vonatkozó előírások be nem tartása, a hulladékokra vonatkozó nyilvántartások hiányossága, illetve nem megfelelő vezetése miatt szankcionálta a bátonyterenyei üzemet, valamint kötelezte a vonatkozó jogszabályok és az engedélyében szereplő előírások betartására.

A hatóság az ismétlődő esetekre tekintettel a lehető legszigorúbb büntetéseket alkalmazta, legutóbb májusban szabott ki 31 millió forintos bírságot a vállalkozásra.

Az elsősorban tárolási és nyilvántartási hiányosságok tekintetében a céggel szemben jelenleg is több eljárás van folyamatban.

A kormányhivatal környezetvédelmi hatósága a társhatóságokkal együtt rendszeresen helyszíni ellenőrzéseket tart az üzemben, és ismételt jogsértés esetén egyre szigorúbb büntetést köteles kiszabni a vállalkozásra, így a növekvő összegű bírságok mellett akár a tevékenység korlátozására vagy felfüggesztésére is sor kerülhet.