„Szupersokkot” hozhat Európának a 2024-es amerikai elnökválasztás

2023.07.09. 06:23
Energiasokkot okozhat egy, a jövő évi amerikai elnökválasztáson bekövetkező republikánus győzelem. Ha az orosz után az amerikai gáztól, valamint olajtól is elesünk, az nem sokk lesz, hanem szupersokk – erről beszélt a TotalEnergies nevű vállalat első embere szombaton.

Világszerte komoly energiasokkot válthat ki a jövő évi amerikai elnökválasztás. A TotalEnergies főnöke egy szombati panelbeszélgetésen arról beszélt, hogy mindez akkor történhet meg, ha a republikánusok nyerik a 2024-es választást, és leállítják a szénhidrogénexportot.

„Rendszerszintű kockázatot jelent, hogyha a republikánusok győzelem esetén leállítják a kivitelt. Ez a félelem nemcsak a szénhidrogén, hanem a kőolajjal kapcsolatban is fennáll” – idézte a Reuters Patrick Pouyannét.

A szakértő – aki a világ egyik legnagyobb olaj- és gázipari vállalatának számító francia olajtársaság első embere – kifejtette

Az amerikaiak a gáz, illetve az olaj belföldi árára alapozzák politikájukat. Mivel rendelkeznek kellő forrásokkal. Ha úgy ítélik meg, hogy az export felfelé hajtja az árakat, akkor egyszerűen elzárják a csapokat. Ha az orosz után az amerikai gáztól, valamint olajtól is elesünk, az nem sokk lesz, hanem szupersokk.

A Joe Biden elnök vezetett adminisztráció tavaly a valaha látott legnagyobb mértékben csapolta meg a stratégiai kőolajtartalékot. A stratégia nyersolajkészletből történő 180 millió hordónyi olaj felszabadítására az orosz invázió miatt bekövetkezett piaci változásokra adott válaszként hivatkoztak. A készlet megcsapolása a republikánusok nemtetszését váltotta ki, akik szerint így túl alacsony a tartalék ahhoz, hogy az Egyesült Államok megfelelően képes legyen reagálni egy esetleges jövőbeli ellátási válságra.

Patrick Pouyanné arról is beszélt, hogy egy „fenntarthatósági olajárat” vár, amely a tisztább energiaforrások felé történő globális elmozdulás, illetve az olajiparba történő befektetések csökkentése irányába mozdítja el az energiamix összetételét.