Friss adatok jelentek meg a földgáz áráról, több pozitívum is van

2023.07.12. 06:45
A hollandiai tőzsdén újra 30 euró alatt van a földgáz megawattóránkénti ára. A tárolók is telítettek, az ipar alkalmazkodott, a piac jelenleg nem tart a következő téltől.

30 euró alá csökkent a földgáz megawattóránkénti ára a hollandiai tőzsdén, ami meghatározó Európa szempontjából. A tárolók is tele vannak, a piac most jóval kevésbé tart a következő fűtési időszaktól – írja a Napi.hu.

Az orosz földgázról való leválás után 300 euró felett is volt a gáz ára, de 2023 májusában már 23 euróig csökkent. Az emelkedés után ez nagyon hirtelen csökkenés, ami egy felpattanást eredményezett.

Az áremelkedés ebben az esetben technikai jellegű lehetett, mivel törvényszerű, hogy amennyiben valaminek az ára 300 euróról 23 euróig esik, akkor ezután felpattanás következik, hiszen sokan tartanak a korábbi magas áraktól.

A földgáz ára most 29 euróig esett vissza.

A földgáztárolók tele vannak, a telítettség ilyenkor 60 százalékos szokott lenni, de jelenleg 80 százalékos a money.it szerint, továbbá a fogyasztás is alacsonyabb, mint a válság előtti időszakban.

Az ipar is visszavett a fogyasztásból, és növelte az energiahatékonyságot, valamint az energiahordozók szerepét is, hogy kevésbé függjenek a gáztól. Az Európai Unió korábban vállalta, hogy 2024 márciusáig 15 százalékkal csökkenti a gázfogyasztást a korábbi évekhez képest.