Tovább kopott a fékbetét az építőipar szakadék felé száguldó autóján

2023.07.14. 08:37
Tovább tart az építőipar tavaly április óta tartó gyengélkedése. A legfrissebb, májusi KSH-adatok romló termelési volument mutatnak, az iparág teljesítménye közel 9 százalékkal esett vissza az idei első öt hónapban.

A nyers adatok szerint 12,0 százalékkal maradt el az építőipari termelés volumene idén májusban az előző év azonos időszakához képest – közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Mindkét építményfőcsoport termelése mérséklődött, az épületeké 13,2, az egyéb építményeké 10,0 százalékkal.

Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 13,6, az egyéb építmények építésében 11,0, a speciális szaképítésben 11,4 százalékkal csökkent a termelés.

Brutális visszaesés a szerződések terén

A megkötött új szerződések volumene 36,9, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 48,5, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 11,9 százalékkal visszaesett a 2022. májusi bázishoz képest.

Az építőipari vállalkozások május végi szerződésállományának volumene 30,2, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 13,7, az egyéb építményekre vonatkozóké 40,8 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál.

2023 ELSŐ ÖT HÓNAPJÁBAN 8,8 SZÁZALÉKKAL CSÖKKENT AZ ÉPÍTŐIPARI TERMELÉS AZ ELŐZŐ ÉV AZONOS IDŐSZAKÁHOZ VISZONYÍTVA.

Borúlátók a cégek

Az Index hétfőn arról számolt be, hogy bár az építőanyagok terén némi csökkenés várható, az építőanyag-kereskedő vállalatok többsége romló jövedelmezőséggel számol 2023 második felében, ami további leépítés az építőiparban. Idén áprilisban 15 ezer fővel kevesebb munkavállalót foglalkoztatott a nemzetgazdasági szempontból is kiemelt jelentőséggel bíró iparág.

A teljes iparágat átalakítják

Augusztus elsején lép hatályba az állami építési beruházásokat szabályzó új törvény, amely gyökeresen átalakítja a hazai építésgazdaságot. A törvényt jegyző Lázár János építési és közlekedési miniszter a jogszabályt bemutató sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, 1988 után újraminiszterizálták az építések felügyeletét. Egy másik jogszabály is készül, az építési törvény ősszel kerülhet a parlament elé. A változásoktól mind az állam, mind a szakma az iparág hatékonyságának növelését várja.