Jövőre ilyen is lesz: egy munkanapra hat pihenőnap jut

2023.07.14. 09:10
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter döntése értelmében öt háromnapos és két három napnál is hosszabb hétvégére számíthatunk 2024-ben, ehhez viszont három szombaton is dolgoznunk kell. A karácsony maratoni hosszúságúra fog nyúlni, hat napunk lesz kiélvezni a szeretet ünnepét.

Csütörtök este jelent meg a Magyar Közlöny legfrissebb száma, amelyből többek között kiderült, hogyan változnak a jövő évi munkaszüneti napok. Eszerint 2024-ben két ünnepet érint a munkarendváltozás, az augusztus 20-át és a karácsonyt – írja a HVG.

Jövőre augusztus 20. keddre esik, de a rendelettel 19-ét is hozzácsapják, így lesz egy négynapos hosszúhétvégénk. Az ezt megelőző hétfőt le kell dolgozni, ennek időpontját augusztus 3. szombatban szabta meg Nagy Márton.

Maratoni hosszúságúra nyúlik a jövő karácsony, hatnapos hosszúhétvégére készülhetünk, ugyanis a szerda–csütörtökre eső december 25–26-át megtoldják egy 24. keddel és egy 27. péntekkel. Ezt is le kell dolgozni, erre a december 7-re és 14-re eső szombatokat jelölte meg a rendeletben a miniszter.

Ezeken és a szokásos (húsvéti, pünkösdi) hosszú hétvégéken kívül is lesz azonban háromnapos hétvége jövőre, hiszen

  • újév napja hétfőre esik,
  • március 15. péntekre,
  • november 1. (Mindenszentek) pedig szintén péntekre.

Május 1. és október 23. szerdára esik majd, vagyis ezeknél nem nyílik alkalom hosszú hétvégre.