Az infláció miatt lett veszélyesebb a Balatonban úszni

2023.07.18. 13:41
A magas infláció nemcsak a boltokban érezhető, hanem a vízimentő-szolgálat hiányában is egyes Balaton-parti településeken. A balatoni strandok kétharmadán elvileg dolgoznia kellene vízimentőnek, de nem sikerült ekkora lefedettséget megoldani. Tavaly 19 ezer forintba került egy napra egy vízimentő szakember, míg idén már 43 ezer forintba.

Júniusban a balatonfenyvesi nagystrand hirdetőtábláján figyelmeztették a vízimentő-szolgálat hiányára a fürdőzőket. Kiemelték, a strandot mindenki saját felelősségére veheti igénybe. Tehát az egyik legnagyobb strand vízimentő nélkül maradt néhány hétre.

Noha a költségvetésünkben az idén is elkülönítettük a szükséges összeget, és kerestük is a lehetőségeket, a korábbi évekkel ellentétben a Balatoni Vízimentő Szolgálat nem tudott szakembert biztosítani, s kellett egy kis idő, míg találtunk megfelelő szolgáltatót

– magyarázta Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere a Népszavának.

A település Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatával (VMSZ) kötött szerződést, a két vízimentő a szezon hátralévő részére több mint hatmilliójába kerül a falunak. Eddig elég volt egy vízimentő, de néhány éve egy baleset miatt döntöttek a két vízimentő alkalmazása mellett.

A fizetőstrandokon kötelező a vízimentők jelenléte, még ha sokszor fel sem tűnik a fürdőzőknek, bár Fenyvesen ilyenek nincsenek, bizonyos létszám felett a szabadstrandokra is előírják.

A balatoni strandok kétharmadán elvileg dolgoznia kellene vízimentőnek, ám messze nincs ekkora lefedettség, sőt két éve folyamatosan csökken a vízimentőt foglalkoztató önkormányzatok és strandok száma. Idén többen a szolgáltatás árával magyarázták, hogy erre a szezonra nem kértek vízimentőt. 

A VMSZ ajánlata alapján öt éve 15 ezer forint plusz áfába, vagyis 19 ezer forintba került egy napra egy vízimentő szakember, az idén a tarifa már 34 ezer plusz áfa, azaz 43 ezer forint.

Egyetlen vízimentő körülbelül 4 millióba kerül erre az időszakra, de akadnak kétemberes strandok is, ami már 8 millió a lap szerint.

Ehhez jön még költségként a kötelező rádióbérlés, ami bruttó 1230 forint naponta, s ez is több mint 110 ezer forint egy szezonra, illetve ha az önkormányzat nem tud szállást biztosítani a vízimentőnek, akkor napi bruttó 4440 forint szállásköltség, ami több mint 400 ezer forint személyenként egy nyárra.

VAGYIS EGYETLEN VÍZIMENTŐ ALKALMAZÁSA STRANDONKÉNT CIRKA 4,5 MILLIÓBA FÁJ EGY TELEPÜLÉSNEK, KETTŐ ESETÉN PEDIG CSAKNEM 9 MILLIÓ A VÉGÖSSZEG. 

A VMSZ által biztosított strandokon vízimentőik 3452 esetben láttak el sérülteket, és 34 bajba jutott embert mentettek ki a vízből. 43 olyan sérültet láttak el a parton, akik ezek után még kórházi kezelésre szorultak. A mentőtiszti autó és az esetkocsi 71 alkalommal látott el esetfeladatot, mentőhajóikat 180-szor riasztották, ebből 75-ször bajba jutott emberekhez, s 48 alkalommal mentettek ki hajót vagy vitorlást.