Elon Musk: A Tesla ismét csökkentheti az árakat

2023.07.21. 07:50
Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója szerint az elektromos autógyártó folytathatja az árcsökkentést, amit azzal indokolt, hogy a világgazdaság „viharos időket” él. A multimilliárdos megjegyzései azután hangzottak el, hogy a vállalat arról számolt be, hogy a haszonkulcsok beszűkültek, mivel kemény versennyel kell szembenéznie.

Az elmúlt hónapokban a Tesla többször csökkentette árait a főbb piacokon, köztük az Egyesült Államokban és Kínában. A cég részvényei több mint 4 százalékkal estek a New York-i kereskedés utáni órákban. A Tesla arról számolt be, hogy a profitráta négy éve a legalacsonyabb szintre esett idén.

A vállalat közölte, hogy a bruttó haszonkulcs a június végéig tartó három hónapban 18,2 százalékra csökkent, szemben a tavalyi év azonos időszakában mért 26,2 százalékkal. A Wall Street-i elemzőkkel folytatott telefonbeszélgetés során Musk jelezte, hogy nyitott az árak további csökkentésére, ha szükséges.

Egyik nap úgy tűnik, hogy a világgazdaság szétesőben van, másnap meg már minden rendben. Nem tudom, mi a fene folyik itt

– mondta, majd hozzátette: „Úgy mondanám, hogy viharos időket élünk”.

A befektetők azonban aggódnak a Tesla további árcsökkentésének lehetősége miatt – mondta a BBC-nek Arun Sundararajan, a NYU Stern Business School professzora.

Ez olyan, mint egy árháború, amelynek nincs hosszú távú stratégiája az árrés növelésére, ha a Tesla megnyeri a háborút

– emelte ki.

A cég csökkentette az árakat többek között az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Kínában, hogy felvegye a versenyt a rivális gyártókkal.