Mészáros Lőrinc felvásárolta Horvátország legnagyobb alma- és nektarintermelőjét

2023.07.26. 09:57
Mészáros Lőrinc és a Talentis Agro Zrt. – mely a Mészáros Csoport tagja – bejelentette egy közleményben, hogy adásvételi szerződést írtak alá Nikola Velickivel, a RABO d.o.o. vezérigazgatójával, Horvátország legnagyobb alma- és nektarintermelője, illetve -exportőre megvásárlásáról.

Hangsúlyozták, hogy a növénytermesztéssel, állattartással, élelmiszeripari és gyümölcsfeldolgozással, borászattal foglalkozó Talentis Agro Zrt. egy 100%-ig magyar tulajdonú mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalatcsoport, „amelynek portfólióját számos nagy múltú, történelmi hagyományokra is építő agrárvállalat alkotja”. 

A nemzetközi terjeszkedésre koncentrálva Mészáros Lőrinc és a Talentis Agro Zrt., valamint az MKB Magántőkealap együttesen 100%-os tulajdonrészt szereznek a tranzakció által a Rabo d.o.o. vállalatban.

A magyar határtól kevesebb mint 25 km-re, a Baranja régióban található Kneževi Vinogradi (Hercegszőlős) ad otthont a Rabo d.o.o. vállalatnak és gyümölcsöseinek, amelyek évente több mint 8000 tonna almát és nektarint termelnek. 

A vállalat gyümölcsösei fagy-, jégeső- és UV-védelmi rendszerekkel, valamint napenergiával működő, modern, számítógépes öntöző- és tápoldatozó rendszerekkel vannak felszerelve, amelyek állítólag képesek a magas hozamokat, a termelés stabilitását, a gyümölcsök minőségét, valamint a folyamatos piaci jelenlétet és értékesítési volument biztosítani az esetlegesen előforduló szélsőséges éghajlati viszonyok ellenére is.

„Nagy öröm számomra, hogy a Mészáros Csoport egyre több ágazata lép ki sikeresen a nemzetközi piacra, és növeli külföldi leányvállalatai számát. Az újabb akvizícióval egy olyan egyedülálló gyümölcstermesztési, -tárolási és termékskála know-how birtokába kerül a vállalatcsoport, amelyet itthon is sikerrel alkalmazhatunk a gyümölcstermesztés területén. Célkitűzésünk, hogy a Rabo d.o.o. megőrizze megszerzett márkanevét és pozícióját a gyümölcstermesztési ágazatban, ugyanakkor erős platformot biztosítson cégcsoportunk számára a növekedéshez és a jövőbeni beruházásokhoz ebben a különleges üzleti szektorban” –  mondta Mészáros Lőrinc, a Mészáros Csoport tulajdonosa.