Újabb beruházást hajt végre Magyarországon a Suzuki

2023.07.26. 08:53
Újabb, több mint 9 milliárd forintos beruházást hajt végre a Suzuki esztergomi üzemében. A fejlesztés – amelyhez az állam is hozzájárul – fenntarthatósági célokat is szolgál.

Újabb, 9,3 milliárd forintos beruházást hajt végre a Suzuki Magyarországon, mely nyomán a japán cég egyrészt bővíti a gyártókapacitásait, másrészt nagy lépést tesz az esztergomi üzem karbonsemleges átállásáért – jelentette be a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Tokióban.

A tárcavezető arról számolt be, hogy újabb fejlesztésről született megállapodás az autóipari vállalattal, amely segíteni fog a magyar gazdasági növekedés jövőbeli megőrzésében, ráadásul környezetkímélő módon, a károsanyag-kibocsátás csökkentése mellett.

„A Suzuki ugyanis olyan beruházást hajt végre esztergomi gyártóbázisán, amellyel bővíti a kapacitásait, nagyon komoly technológiai fejlesztéseket hajt végre a digitalizáció és az automatizálás területén. Ezzel párhuzamosan pedig újabb nagy lépést tesznek afelé, hogy a gyár működése karbonsemleges legyen” – hangsúlyozta.

A 9,3 MILLIÁRD FORINTOS BERUHÁZÁS KERETÉBEN BŐVÍTIK A LÖKHÁRÍTÓ-, A FESTŐ- ÉS A HEGESZTŐÜZEM KAPACITÁSÁT, CSÚCSTECHNOLÓGIÁJÚ GÉPEKET SZEREZNEK BE, ILLETVE NAPELEMES ERŐMŰVET ÉPÍTENEK.

Ehhez az állam 1,9 milliárd forint értékű támogatást nyújt, így hozzájárulva ahhoz, hogy a cég magyarországi munkavállalói létszáma elérje a háromezer főt. A Magyarországon hagyományosan piacvezető, tavaly mintegy 12,5 százalékos részesedéssel bíró Suzuki esztergomi gyártóbázisa a cég harmadik legnagyobb vállalata.

Magyarországon a japán cégek alkotják a hetedik legnagyobb beruházói közösséget.