Idén is a mezőny első felében teljesített az európai banki stresszteszten az OTP-csoport

2023.07.28. 19:10
Az idén is a mezőny első felében teljesített az európai banki stresszteszt egyetlen magyar tulajdonú résztvevője, az OTP-csoportnál nincs szükség felügyeleti beavatkozásra – tájékoztatta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az Európai Bankhatóság pénteken publikált stressztesztjének megállapításairól az MTI-t.

A tájékoztatás szerint az Európai Bankhatóság (EBA) 2023. évi stressztesztje a vizsgálatban részt vevő európai bankok sokkellenálló képességét méri hároméves időhorizonton, egy hipotetikus kedvezőtlen makrogazdasági forgatókönyvet feltételezve.

A stresszteszt 70 európai bankot érintett, amelyek együttesen az EU bankszektorának mintegy 75 százalékát fedik le a teljes eszközállomány alapján. Ebből 57 az Európai Központi Bank részvételével működő egységes bankfelügyeleti mechanizmus (SSM) alá tartozó országokban, további 13 pedig Dániában, Lengyelországban, Magyarországon, Norvégiában és Svédországban rendelkezik székhellyel.

A 2023. évi stresszteszt felmérésben a magyar tulajdonú hitelintézetek közül egyedül az OTP-csoport vett részt. Ennek oka, hogy az OTP-csoport mérlegfőösszege haladta meg az EBA által meghatározott 30 milliárd eurós küszöböt, amely a 2023. évi EBA stressztesztben való részvétel feltétele volt – írják a közleményben.

Ismertetik, hogy az OTP-csoport a leányvállalatain keresztül a közép-kelet-európai régió tizenegy országában van jelen. A stresszteszt legfontosabb tényezőjének számító tőkepozíció alapján az OTP-csoport eredménye a két évvel ezelőttihez képest kissé javult, és bőven a jelenleg érvényben levő SREP tőkekövetelmény felett maradna a stresszteszt időhorizontján.

Az OTP-csoport – a 2018-tól európai szinten kötelező IFRS 9 számviteli standardra való átállás miatt kiigazított, az irányadó európai rendelet átmeneti rendelkezéseit nem tartalmazó – elsődleges alaptőke-mutatója (CET1) a 2022. évi 15,24 százalékos szintről 14,48 százalékra (átmeneti rendelkezésekkel 16,42 százalékról 14,48 százalékra) változna a hároméves sokkpálya végén. Az alap- és a stresszpálya alatt előrejelzett CET1 ráták közötti eltérés a hároméves időhorizont végén meghaladja az 5 százalékpontot, amely igazolja a stresszteszt szigorúságát – részletezték a közleményben.

A stresszteszten átadott adatok minőségbiztosítása a nemzeti felügyeleti hatóságok, Magyarországon a Magyar Nemzeti Bank (MNB) feladata volt.