Mit tegyünk, ha ötször akkora gázszámlát kaptunk, mint eddig?

2023.07.30. 07:26
Számos átalánydíjas fogyasztó találta szembe magát azzal a sokkoló jelenséggel, hogy a korábbi gázszámlák összegének többszörösét kell befizetnie a legutóbbi kézhez kapott számla szerint. Az RTL Híradónak egy energiaügyi szakértő magyarázta el, hogy mi ennek az oka, és mi lehet rá a megoldás.

Az RTL-nek két számlát küldött az egyik néző, aki a rezsicsökkentés szabályainak módosítása, azaz 2022 augusztusa óta átalánydíjat fizet. Eddig 23 ezer forintot fizetett, de a legújabb számlája ennek közel ötszöröse volt, 108 ezer forint. Mint azt Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter korábban elmondta, az 1 millió 700 ezer átalánydíjas ügyfélből 90 ezret érint ez a probléma.

Amíg felhasználták a rezsicsökkentés által érintett mennyiséget, addig annak megfelelő összeget kellett fizetni. Miután átlépték azt, a számla teljes értéke a lakossági piaci tarifával kerül kiszámolásra.

Balog József energiapiaci szakértő szerint nem a szolgáltató hibázott. A hiba abban keresendő, hogy a földgáz elszámolási éve október 1-jén kezdődik, a kormány pedig tavaly augusztus 1-jén léptette életbe az új szabályokat. Az éves leolvasás viszont rendszerint tavasszal van.

Ha a rezsicsökkentett mennyiség elfogyott a leolvasásig, akkor az új számlázási évben már csak a piaci árat lehet számlázni – foglalta össze az RTL Híradó.

Mi a megoldás?

A szakértő szerint az lehet a megoldás, ha leolvasásra állnak át az érintett ügyfelek, mert így sztornózásra kerülnek a rendszerben lévő átalánydíjas számlák. A költségek ennek köszönhetően alacsonyabbak lesznek, és – ahogy Balogh László javasolja – később vissza lehet állni az átalányadózásra.

Azt is hozzátette, hogy a pénze senkinek sem vész el, mert idővel, a szolgáltatóval való elszámolás után mindenkinek vissza fogják fizetni a többletet.