Navracsics Tibor: A kisvárosokat célzó fejlesztési programokra van szükség

2023.08.01. 21:32
A kisvárosokat célzó fejlesztési programokra van szükség, mert az utóbbi években mintha kicsit háttérbe szorultak volna a források elosztásánál, és ezt orvosolni kell a következő években – hangsúlyozta a területfejlesztési miniszter a Szabolcs Napok rendezvénysorozat pénteki megnyitóján, a Fejér vármegyei Pusztaszabolcs várossá nyilvánításának 15. évfordulóján.

Navracsics Tibor úgy vélte, hogy manapság a városi cím megszerzése nem jár automatikusan több forrással, hiszen a megyei jogú városok a Modern városok programban, az 5000 fő alatti községek pedig a Magyar falu programban meglehetősen sok pénzt kaptak fejlesztésekre az utóbbi években, míg a kisvárosokra mintha kevesebb figyelem jutott volna.

A miniszter szükségesnek nevezte olyan komplex fejlesztési programok kidolgozását, amelyek érezhető fejlődést hozhatnak a kisvárosoknak, hiszen ezen települések szolgáltatásai, kisugárzása nemcsak a közigazgatási határukig terjed, hanem azon túl is – írja az MTI.

Hozzátette: éppen ezért segíteni kell őket a jövőben, hiszen komplett térségek életminőségének javulását segíthetik elő ezzel.

Navracsics Tibor arról is beszélt, hogy egy település életében a várossá válás akkor érkezik el, amikor olyan polgárok közösségévé válik, akik nem egyének közössége kívánnak lenni, hanem polgárok közösségévé akarnak válni, akik saját maguk akarják formálni az életüket, valamint képesek összefogni a közös céljaikért. Pusztaszabolcs 15 évvel ezelőtt lépett erre az útra, és városként akkor tud sikeressé válni, ha a lényeges kérdésekben a városlakók megtalálják azokat a pontokat, ami előreviszi őket – mondta.