Az ukrán gabona agyonnyomta a hazai piacot

2023.08.02. 14:43
A mezőgazdasági termelőknek költségnövekedéssel, a minőség romlásával és egyre aggasztóbb körülményekkel kell szembenéznie – írja sajtóközleményében a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ). Mint közölték, mindez többek között a munkát hátráltató időjárásnak köszönhető.

Volt rá esély, hogy akár rekordtermés is lehet a tavalyi aszályos időszak után kedvezőnek tűnő, csapadékos időjárás miatt, ma már azonban látszik, hogy közepes hozammal kell kiegyezni a kalászos terményeknél, melyeket napjainkban még veszteséggel sem lehet eladni – olvasható a MOSZ közleményében.

A gabonaalku összeomlása és a tengeri szállítás kedvezőtlen helyzete nyomán a Magyarországon átvezető európai tranzitútvonalak ismét előtérbe kerülhetnek. A MOSZ szerint emiatt az ukrán termények még jobban ellehetetleníthetik a magyar export lehetőségét.

A raktárakban jelenleg tavalyi, illetve ukrán készletek állnak, az új termények iránt lényegében egyáltalán nincs kereslet.

Ha valaki mégis venne gabonát, az  irányadó európai árnál csak 30-35 százalékkal kevesebbet adna érte

– írja a MOSZ.

A búzatermesztésnél ez végső soron 130 ezer forintot meghaladó veszteséget jelent hektáronként. Az olajos növényeknél pedig még ennél is rosszabb a helyzet – teszi hozzá a szövetség.