Hamarosan feloldhatja a kormány a napelemstopot

2023.08.03. 20:47
Egyes körzetekben a kormány várhatóan október 1-jétől engedélyezi újra a hálózati áram visszatáplálását a háztartási méretű kiserőműveknél, azaz a napelemeknél.

A Napelem Szövetség elnökének értesülése szerint a kormány október 1-jétől feloldhatja a napelemstopot egyes körzetekben – közölte az ATV híradója.

2023 augusztusában a rezsicsökkentés korlátozása után roham indult meg a napelemekért, azonban később Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt nyilatkozta: a hálózat nem tud annyi napelemet befogadni, mint amennyire igény lenne, így a kormány napelemstopot vezetett be.

2022. november 1-jétől megszűnt a többletenergia visszatáplálása a hálózatba az újonnan telepített napelemeknél, amiért cserébe ingyenáramot kaphattak a tulajdonosok.

Ez az ideiglenes rendelet most is érvényben van, de 2024. december végéig meg kell szüntetni a napelem-moratóriumot az Európai Uniónak tett vállalás miatt.

A Napelem Szövetség elnöke, Kiss Ernő elmondta, hogy 200 ezer ember adta be az igényét, de nagyjából 30 ezer valós kérelem volt csak a 200 ezer között, valamint a lakossági telepítések száma is közelít a nullához, és rengetegen veszítették el a munkájukat az ágazatban.