Rossz hírt közölt a pénzügyminiszter a nyugdíjasokkal

2023.08.03. 12:22
A kormány joga eldönteni, hogy november előtt kiegészíti-e a nyugdíjakat, az emelés módszerének pontosítására tett javaslat pedig nem indokolt – közölte Varga Mihály a Népszava szerint.

Juhász László, a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának (Nyuszet), valamint az Idősek Tanácsának elnöke augusztusban a nyugdíjak 3 százalékos, januárig visszamenőleges emelését és az ellátások éves növelésének átalakításáról szóló egyeztetést kérte Orbán Viktor miniszterelnöktől – írja a Népszava. A szervezet elnöke szerint az elszálló árak, a magas infláció miatt lenne szükség az emelésre.

Erre válaszolt Varga Mihály pénzügyminiszter, aki kiemelte, a kormány rekordmértékben emelt nyugdíjat, mert a brüsszeli szankciók és a háború hatalmasra duzzasztotta a magyar inflációt. Természetesen arról is említést tett, hogy a magyar kormány az egy számjegyű év végi infláció elérésén dolgozik.

Kitért arra is, hogy amennyiben az évközi adatok alapján a becsültnél magasabb lesz az éves infláció értéke januárig visszamenőleg – a törvényben előírtak szerint –, novemberben lesz nyugdíjkorrekció.

Juhász László szerint azonban a szép és hosszú válaszból épp a lényeg hiányzott. Ugyanis, mint kiemelte, a törvény előírja a novemberi korrekciót, a becsült adatok alapján, de a becslést nem ellenőrzi semmilyen másik szerv.

A másik baj, hogy az év végi emelés az évközi magas árakkal nem tud mit kezdeni.

Az év végi kiegészítéssel májusban nem lehet kiflit, tejet venni 

– fogalmazott.

Elmaradhat a korrekció?

Farkas András nyugdíjszakértő szerint arra is van esély, hogy elmarad a novemberi emelés, bár szerinte a kormány ezt nem meri meglépni.

Azonban a kiegészítés csak akkor maradhat el, ha a KSH a januártól augusztusig tartó időszakra vonatkozó adatai szerint az infláció mértéke meghaladja az év egészére várható 15 százalékot. Közben a Magyar Nemzeti Bank 16,5–18,5 százalékot prognosztizál, az elemzői várakozások 18 százalék körül ingadoznak.

A kormány eközben azt hangoztatja, hogy a gazdaság nagyon pörög, az inflációt sikerül letörni, így októberben már egy számjegyű lehet az infláció.

Ami azt is jelenti, hogy nincs szükség a nyugdíjkorrekcióra, mert az éves számok jól muzsikálnak.

A szakértő szerint súlyos politikai következményei lennének ennek a döntésnek.