Kiakadtak a magyar vállalkozások az energiaszerződések miatt

2023.08.08. 07:55
A vállalkozások fele azzal számol, hogy a földgáz és az áram jövőre is drágul, az üzemanyagok árának emelkedésére 60 százalékuk számít – közölte korábban a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK). A részletekről Balog Ádámot, a BKIK alelnökét kérdezte az Infostart.hu.

Mint mi is megírtuk, a csütörtökön közzétett felmérés szerint a válaszolók háromnegyede előnytelennek tartja az energiabeszerzési szerződését, amelyet jellemzően egy évre kötnek, többségében fix árra.

AZ ELÉGEDETLENSÉG OKA, HOGY A SZERZŐDÉSBEN MAGASABB ÁRAT RÖGZÍTETTEK, MINT A JELENLEGI TŐZSDEPIACI ÁR.

drágulás a visszajelzések alapján jelentős teher a vállalkozások számára, 16 százaléknak a működését is ellehetetlenítik az emelkedő energiaköltségek – írta a BKIK. Hozzátették, hogy a kiadásokat a fogyasztás csökkentésével és energiahatékonysági ráfordításokkal lehet mérsékelni, például napelemekkel, hőszigeteléssel és gépészeti korszerűsítéssel.

A BKIK kezdeményezésére ezért a főváros több kerülete pályázati programokkal támogat energetikai korszerűsítéseket.

A vállalkozok nagy része előnytelennek tartja az energiabeszerzési szerződéseket, elsősorban a túlfogyasztásra vonatkozó következményeket kifogásolva, ezek ugyanis nem teszik lehetővé, hogy gyorsan reagáljanak – mondjuk egy fogyasztásoptimalizálással – a dráguló árakra

– emelte ki Balog Ádám az Infostartnak nyilatkozva. 

De nem ez a vállalkozások egyedüli problémája, ugyanis a fix árazás miatt a cégek azt látják, hogy az áramtőzsdén sok esetben alacsonyabb díjak vannak, mint amit fizetniük kell. A szakértő szerint őket természetszerűleg zavarhatja, hogy azt érzik, nem a legjobb árakon jutnak hozzá az energiához. 

Ezért a BKIK kezdeményezésére elindult több budapesti önkormányzatban (például VIII. és a X. kerület) egy energetikai korszerűsítési pályázati program, a helyi adókból létrehozott keretből. Ennek összege néhány százezer forinttól pár millió forintig terjedhet. A vállalkozások a saját kerületük önkormányzatánál, illetőleg a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elérhetőségein kaphatnak pontos felvilágosítást. A támogatást már minimális energiahatékonysági újításokhoz is igénybe lehet venni, mint például nyílászárórendszer-csere.