Eurostat: Magyarországon a második legrosszabb az életszínvonal az Európai Unióban

2023.08.11. 06:19
Az Eurostat kimutatása szerint az uniós átlag 90 százalékát közelítették a magyarországi élelmiszerárak tavaly. A GKI úgy számol, már csak a bolgárok életszínvonala rosszabb a magyarokénál az unióban. A kereseti színvonalban ennél is rosszabb a helyzet, itt sereghajtók vagyunk.

A GKI friss kutatása szerint az alapvető élelmiszerek hizlalták legjobban az inflációt Magyarországon. A vajért több mint kétszer annyit, a kenyérért pedig majdnem kétszer annyit kértek tavaly év végén, mint év elején. Már 12. hónapja, hogy nálunk drágul legjobban az élelem az Európai Unióban.

A kutatásból továbbá az is kiderült, hogy a magyar fizetésekből kevesebbre telik, mint máshol. Úgy számolnak, már csak Bulgáriában rosszabb az életszínvonal az unióban, mint nálunk.

Míg Románia messze volt mögöttünk 2010-ben, 2022-ben már a kereseti színvonalban előzte a magyarokat, idén már eléggé látványosan. És ugyanez igaz a lengyelekre is. Magyarország itt a sereghajtó

– mondta Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója az RTL-nek.

Egy átlagos magyar tavaly az uniós átlag 72 százalékát költötte fogyasztásra, 16 százalékponttal kevesebbet, mint egy átlagos román – az Eurostat eltérő árszínvonal figyelembevételével készült kimutatása szerint.