A szakértő szerint év végére egy számjegyű lesz az élelmiszer-infláció

2023.08.12. 15:52
Az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának elemzője szerint, amennyiben folytatódik a tendencia, decemberre 5-8 százalékra mérséklődhet az élelmiszerek drágulása.

Héjja Csaba, az MBH Bank elemzője szerint év végére egy számjegyű lehet az infláció. Erről az InfoRádiónak beszélt.

Elmondta, 2023 júliusában 0,9 százalékkal volt olcsóbb egy bevásárlás, mint az előző hónapban. Hozzátette, hogy az élelmiszerek árának csökkenéséhez hozzájárult a gabonaárak esése, valamint a gáz- és a villamosenergia-árak csökkenése is.

Ugyanakkor a környezetvédelmi termékdíj július 1-jétől emelkedett, de a szakértő szerint ez az emelkedés még nem épült be az árakba, erre legkorábban a jövő év elején számít.

Héjja Csaba elmondta, hogy az árstopok azonnali kivezetése bizonyos termékeknél okozhat majd áremelkedést, de szerinte az inflációs mutatóban ez nem mutatkozik meg, hiszen más termékek olcsóbbak lesznek. 

Ha nem történik olyan esemény a világpiacon, amitől ismét felborulnának a jól megszokott rendszerek, akkor decemberre jó eséllyel 5-8 százalékos élelmiszer-inflációs mutatót látunk. Havi 1-2 százalékos csökkenésekről beszélünk, ami nem feltétlenül értelmezhető összeg, mondjuk, egy nagybevásárlást tekintve, ami 20-40 ezer forintos összeg, de összességében így is olcsóbb lesz

– tette hozzá.