Szentkirályi Alexandra: Csökkent az élelmiszerek inflációja

2023.08.13. 13:19
Szentkirályi Alexandra a Kossuth rádióban beszélt az inflációról, a kormány intézkedéseiről, többek közt az árstop kivezetéséről, és szóba kerültek a Szent István-napi ünnepségek is.

A Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő arról beszélt, hogy szerinte a kormányzati intézkedések együttes hatására csökkent az élelmiszerárak inflációja.

A kormányszóvivő megjegyezte, hogy szerinte a kabinet „megfelelő eszközöket alkalmazott”, hogy visszaszorítsa az inflációt, és bár a célt még nem érték el, ami az egy számjegyű inflációs ráta, de szerinte októberre már ez is megvalósulhat.

Szentkirályi Alexandra az árstop kivezetésével kapcsolatos kérdésre elmondta, a tapasztalatok szerint ez az intézkedés árcsökkentésre kényszerítette a nagy multinacionális áruházláncokat, és a 62 termékkategória közül már 52-nél látható a hatás.

Egy brutálisan kiélezett verseny indult el a boltokban, ezeknek a termékcsoportoknak az átlagárai augusztus 9-ig átlagosan 6,5 százalékkal mérséklődtek, egy-két termékkategóriában még ennél is nagyobb százalékos árcsökkenés látható

– hangoztatta a kormányszóvivő.

A folyamatos árverseny, amire a kormányzati intézkedések kényszerítik a multikat, nagyon hatékonyak, a tapasztalatok szerint pedig a vásárlók figyelik az eszközöket, amelyeket a kormány a kezükbe adott

– tette hozzá.

Szentkirályi Alexandra azt is elmondta, az árstopot augusztus 18. és 20. között, a Szent István-napi ünnepségek idejére ismét bevezetik majd, így az ásványvizet, a sört és a perecet lehet majd fix áron megvásárolni az erre kijelölt helyeken.