Tovább csökkenti autói árát a Tesla Kínában

2023.08.14. 18:53
A Tesla közölte, hogy augusztus 14-étől csökkentette a Model Y hosszú távú és teljesítményváltozatainak árait Kínában. A lépés után a vállalat részvényeinek értéke csökkent, vélhetően azért, mert a befektetők aggódnak a nyereségre visszaesés miatt.

Az elektromos autókat gyártó vállalat 14 000 jüannal (közel 680 000 forint) csökkentette mindkét modell induló árát. A Model Y Long Range induló ára 4,5 százalékkal 299 900 jüanra (14,5 millió forint) csökken, a Model Y Performance induló ára pedig 3,8 százalékkal csökken.

Ugyanebben a bejelentésben a Tesla azt is közölte, hogy augusztus 14. és szeptember 30. között egy biztosítási támogatást kínál Kínában a Model 3 járművek raktáron lévő belépő szintű, hátsókerék-hajtású változatainak vásárlói számára – írja a Reuters.

A Tesla a múlt hónapban több alkalommal is csökkentette már az árakat. Miközben több más vállalattal együtt ígéretet tettek Kínában a „rendellenes árképzés” elkerülésére, ami egyesek szerint fegyverszünetet jelentett az iparág jövedelmezőségét fenyegető árháborúban.

Az Evercore ISI elemzője, Chris McNally egy kutatási jegyzetben azt mondta, hogy hasonló szelektív árcsökkentésekre számít az Egyesült Államokban és Európában, és ez körülbelül 100 bázispontos nyomást gyakorolhat a Tesla harmadik negyedéves árrésére.

A vállalat részvényei a korai kereskedésben 2,7 százalékkal 236,15 dolláros több mint kéthavi mélypontra estek.

A múlt hónapban Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója azt mondta, hogy további árcsökkentés lehetséges, még akkor is, ha ez az autógyártó árrését szorítja.

A Tesla tavaly év vége óta többször csökkentette az árakat az Egyesült Államokban, Kínában és más piacokon, és más ösztönzőket is felajánlott a készletek csökkentése érdekében, így próbálva megvédelmezni magát a versenytől és a gazdasági bizonytalanságtól.

A Tesla Kínában gyártott járműveinek eladásai júliusban 31%-kal csökkentek júniushoz képest – mutatták ki a hónap elején a Kínai Személyautó Szövetség (CPCA) adatai, ami december óta az első havi csökkenést jelenti.